Eszköztár
Kezdőlap - Webszerkesztés - PHP - Ingyenes API-k
ujdomainek.hu

Ingyenes API-k

Időjárás, holdfázis, távolság, valuta árfolyam

Jegyzet

Az alábbiakban az infojegyzet.hu oldal által kínált ingyenes API-k összefoglalója és bemutatása olvasható.

1. Időjárás előrejelzés

Ingyenes és regisztrációt sem igénylő meteorológiai API-t nem könnyű találni a neten, hiszen a meteoroógiai előrejelzések készítése egyrészt költséges, másrészt piaci értékük fizetőképes keresletet jelent. Tanulmányi célra azonban az infojegyzet.hu az alábbi lehetőséget kínálja Budapest időjárásának előrejelzésére:
Tehát mivel az API tanulmányi célokat szolgál, így csupán egy leegyszerűsített változatot jelent a forrásul szolgáló, de regisztrációt igénylő https://www.weatherapi.com API-jához képest. Az egyszerűsítés főként abban áll, hogy az API nem paraméterezhető, így nem lehetséges pl. tetszőleges földrajzi pozíció, vagy időintervallum megadása. Jelen API csupán Budapest időjárását jelzi előre mára, és a következő két napra.
Az időjárási API használatára mutat frontend lehetőséget a napinap.hu oldal is. Napinap.hu - Időjárás óráról órára

2. Holdfázis3. Távolság két földrajzi hely között

A Google Maps grafikus felületén nagyon könnyen, és ingyenesen megtudhatjuk két tetszőleges pont között az útvonal hosszát, sőt akár az út megtételéhez szükséges időt is. Ám ha mindezt egy API-n keresztül szeretnénk megtenni, pl. hogy a lehetőséget beépíthessük valamely saját honlapunkba, akkor ehhez a Google a Distance Matrix API nevű termékét ajánlja. Természetesen nem ingyen.
Biztosan van, aki fizet is érte tényleg, pedig a Távolság API című oldalon korábban már áttekintettük, miként készíthetünk magunknak hasonló API-t, teljesen ingyen.
Az alábbiakban egy frontend felületen keresztül megnézzük, hogyan is használható ez az általunk készített API a gyakorlatban.

Indulási hely:

név szerint:
cím szerint:

Érkezési hely:

név szerint:
cím szerint:
Lekérdezés eredménye:

... ... ...
Hogyan működik?
Az API működésének leírása, alapvető elvei és kellékei a Távolság API című oldalon olvashatóak részletesen.

Hogyan kell használni?
A kipróbálás során tapasztalhatjuk, hogy az API mindössze két paramétert vár bemenetként: megadására szolgál - név szerint keresés, és cím szerinti keresés esetén egyaránt.

Név szerinti keresés esetén Cím szerint keresés esetén4. Valuta árfolyamok+1. Az infojegyzet.hu látogatottságarandom oldal


2024-06-18 12:01:16 Admin Köszönöm, ha Ön lesz az első, aki megírja ide véleményét, észrevételét, kérdését ezzel a lappal kapcsolatban.
Új hozzászólás:
E-mail cím:


Erre a címre küldjük ki a hozzászólás jóvá- hagyásához szükséges linket. Az e-mail címet sehol nem tesszük közzé.

Név:


Ez a név fog megjelenni az Ön hozzászólásai mellett.

Mennyi tizenöt + öt?
Számjegyekkel írja be!Ez a robotok beírása elleni védelem miatt szükséges ellenőrzés.


© infojegyzet.hu, 2024. február