Eszköztár
157 Kezdőlap - Webszerkesztés - MySQL - Európa országai
ujdomainek.hu

Európa

országai

Mintapélda

Az Országok című feladatban már találkoztunk a világ országainak adatbázis-táblázatával - és az arra vonatkozó kérdésekkel. Most viszont azt szeretnénk, hogy ugyanezen adatokból kizárólag az európai országokkal dolgozva készítsünk egy listát az országok neveivel, és oldjuk meg, hogy bármely felsorolt európai ország nevére kattintva jelenjenek meg a lista mellett az kiválasztott ország fontosabb adatai.

Az URL tanulmányozásához nyissa meg teljes ablakban! Az adatbázistáblát létrehozó SQL utasításssor az alábbi linkről tölthető le: Hozzunk létre phpMyAdmin felületünkön foldrajz néven adatbázist (ha még nem létezik), és helyezzük el benne az adatbázistáblát. Ezt követően üzemeljük be a fenti példát megvalósító programkódot a saját fejlesztői környezetünkben, mely az alábbi képre kattintva érhető el!
A megoldás legfontosabb elemeit azok a PHP függvények jelentik, melyek az adatbázishozzáférést, és -kezelést valósítják meg. Ezek a következők: Értelemszerűen a mysqli_connect(), illetve a mysqli_close() az adatbázishoz kapcsolódást, valamint az arról való lekapcsolódást valósítják meg.

A mysqli_query() teszi lehetővé, hogy a PHP programunkban MySQL utasítást (kérést) tudjunk elhelyezni. Ennek az eredménye - helyes MySQL utasítás esetén - egy táblázat, mellyel a PHP kiíró utasítások nem sokat tudnak kezdeni. Ezért van szükség a mysqli_fetch_array() függvényre, mely a táblázat egy sorát tömbbe olvassa át. A tömb elemei a táblázat egyes oszlopaiból jönnek létre.

Abban az esetben, ha a lekérdezésünk több sornyi adatot adott vissza, akkor a tömbbe olvasást jellemzően egy while() ciklus részeként szükséges többször végrehajtani - hiszen a mysqli_fetch_array() egyszerre valóban csak egy rekordot olvas ki a táblázatból, az éppen soron következőt.

Ha a lekérdezésünk eredménye csupán egyetlen sornyi adatból áll - például mert összesített adatokat kérdeztünk le -, akkor nincs szükség ciklusszervező utasításra, hanem a mysqli_query() függvény eredménye egy az egyben lehet a mysqli_fetch_array() paramétere.

Vegyük észre, hogy bár az adatbázis-tábla nem tartalmazza az egyes országok népsűrűségét, a megjelenített adatok között ez mégis szerepel. Ez - nem meglepő módon - azért lehetséges, mert a népsűrűség számolható a népességből, és a területből. Ám hogy ezt SQL-lel, vagy PHP-val számoltatjuk, ez már érdekesebb kérdés. Keresse meg a programkódban mindkét lehetőség megvalósítását - mert mindkettő benne van -, és figyelje meg az eredmények közti különbséget!

Feladat

Egészítse ki a fenti példában az országok bemutatását néhány hiányzó adattal, úgy mint

További feladat

Oldja meg, hogy az országok választását lehetővé tevő bal paneltől balra - egy harmadik panelen - legyen még egy választási lehetőség, ahol a földrészek közül lehet választani! Értelemszerűen az országok listája annak megfelelően alakuljon, ahogyan az új panelben földrészt választ a felhasználó.

A teljes felületet úgy alakítsa ki, hogy amikor a felhasznló új kontinenst választ, akkor a jobb oldali panelben jelenjenek meg a kiválasztott földrész következő jellemzői:

Hogyan tovább?

E példa keretében megnéztünk egy viszonylag egyszerű lehetőséget adatbázisban szereplő adatok elérésére. Ám gyakori elvárás, hogy az adatbázis adatai webes megjelenésű táblázatban legyenek áttekinthetőek. Ilyen megoldást igyekszik szemléltetni a  Megyéink és a régiók  című mintapélda.
előző oldal random oldal következő oldal


2024-06-20 15:37:13 Admin Köszönöm, ha Ön lesz az első, aki megírja ide véleményét, észrevételét, kérdését ezzel a lappal kapcsolatban.
Új hozzászólás:
E-mail cím:


Erre a címre küldjük ki a hozzászólás jóvá- hagyásához szükséges linket. Az e-mail címet sehol nem tesszük közzé.

Név:


Ez a név fog megjelenni az Ön hozzászólásai mellett.

Mennyi tizenhét + hat?
Számjegyekkel írja be!Ez a robotok beírása elleni védelem miatt szükséges ellenőrzés.


© infojegyzet.hu, 2020. december