Kisebb nyaralótavak Magyarországon

Pécsi-tó

Kialakulása: duzzasztás
Vízfelszín: 70 hektár
Vízmélység: 2-3 méter
Itt található: Orfű, Mecsek
Baranya megye

Nevével ellentétben nem Pécsen, hanem Orfűn található. Nem keverendő össze az Orfűi-tóval - az ugyanis Orfű másik, lényegesen kisebb tava -, melyek további tavakkal együtt összefüggő tórendszert alkotnak.

A Pécsi-tó Baranya megye legnagyobb vízfelülettel rendelkező tava, országosan kedvelt üdülőterület. Csak néhány lehetőség a tó és a környék kínálatából: szabadstrand, kajakbérlés, sárkányhajózás, élményfürdő, kerékpárbérlés, horgászás, lovaglás, túrázás, barlangászás, fesztiválok... A környékén változatos szálláslehetőségek teremtenek lehetőséget akár hosszabb itteni nyaralásra is. Pécs, illetve a Mecsek közelsége tovább színesíti a régió gazdag programkínálatát.

Kapcsolódó linkek:

Bánki-tó

Kialakulása: kimélyülés
Vízfelszín: 7 hektár
Vízmélység: 4-7 méter
Itt található: Bánk, Cserhát
Nógrád megye

A meglehetősen piciny, de különleges hangulatú tavat fenékforrások táplálják, a felesleges vizét pedig a Bánki-patak vezeti le. Így esőzés, felhőszakadás esetén sem árad meg, és nagy szárazság idején sem szárad ki. A mindössze 370 méter hosszú, és 240 méter széles tó egy rehabilitációnak köszönhetően fürdésre és horgászatra is alkalmas.

A szálloda melletti strand főidényben a nappali órákban fizetős, este és főidényen kívül szabadon látogatható. Aki az olcsóbb természetközeli szállásokat kedveli, az természetesen itt is talál egy jól kiépített kempinget, de magánszállások is elérhetőek a környéken. A vízi színpadon 2009 óta itt rendezik a Bánki-tó Fesztivált, melynek keretében zenei koncerteket, színi előadásokat, nyári hétvégeken pedig szabadtéri mozi vetítést tartanak.

Kapcsolódó linkek:

Vadása-tó

Kialakulása: duzzasztás
Vízfelszín: 4 hektár
Vízmélység: 4-5 méter
Itt található: Hegyhátszentjakab
Őrség, Vas megye

A Vadása-patak felduzzasztásával keletkezett. Elnevezését onnan kapta, hogy a környéken sok volt a róka: ezek lyukakat ástak a patak mentén, így lett vad-ásta, Vadása-patak, illetve tó. Vize kristálytiszta, a tavat 12 forrás táplálja.

A Vadása-tó az Őrség egyik legismertebb üdülőövezete. Az Örségi Nemzeti Park jó járható turistaútjai itt futnak össze. A kis előtározó és a nagyobb, strandot is magába foglaló alsó tó egy kettős tó-együttest alkot. A felső tónál pazar kép fogadja a látogatót: rengeteg tuskó a vízben, sűrű erdő a parton. Az alsó tó, 'A Vadása' teljesen más jellegű: strand és sétáló emberek a parton, jobban érződik az üdülőövezet és a kemping hatása is. A keleti helyeknél kicsit mélyebb a víz.

Kapcsolódó linkek:

Tiszafüredi Holt-Tisza

Kialakulása: folyószabályozás
Vízfelszín: 28 hektár
Vízmélység: 2-5 méter
Itt található: Tiszafüred, Tisza-tó
Jász-Nagykun-Szolnok megye

A Tisza-tó (más néven Kiskörei víztározó) Magyarország második legnagyobb tava. Tiszafüred a Tisza-tavi régió legnagyobb települése és idegenforgalmi központja, a Tisza-tó fővárosa. Az itt található holtág valaha a Tisza fő ágát képezte, melyet a folyószabályozás hozott létre, még a Tisza-tó megszületése előtt.

A város és környéke a csendes természeti környezetre vágyó vendégek kedvelt helye. Az ide látogatók legkedveltebb időtöltése a vízi túrázás, a lovaglás, a kerékpártúra, a horgászás, illetve a Kalandsziget meghódítása. A Tisza-tó vadvízi világa gyalog, kerékpárral, lóháton, de leginkább csónakkal járható be. A Tisza-tavi madárrezervátum védett terület, csak vezetővel látogatható.

Kapcsolódó linkek: