Eszköztár
23 Kezdőlap - Programozás - Nyelvek
ujdomainek.hu

Nyelvek

kavalkádja

Jegyzet

Ahogyan - a bábeli zűrzavar óta - az élő beszélt nyelvekből, úgy a programozási nyelvekből is sokféle létezik. Ezzel a ténnyel már a TIOBE című oldalon is szembesülhettünk, melyből az is kiderült, hogy a programozási nyelvek népszerűsége meglehetősen változatos, ráadásul még időben is viszonylag gyorsan változik. De vajon melyik nyelv mire való?
Ez a jegyzet a nyelveket a felhasználási területük szempontjából igyekszik áttekinteni, összefoglalni. Mindehhez alapvetően külső hivatkozásokat kínál, hiszen a témában meglehetősen sok hasznos, magyar nyelvű oldal is rendelkezésre áll.

Melyik a legjobb programozási nyelv?

Mire használják a legelterjedtebb programozási nyelveket? Mennyire könnyen, vagy nehezen tanulhatóak? Milyen keretrendszerek használhatóak hozzájuk? Milyen álláslehetőségek kínálkoznak egy-egy nyelv esetén? Milyen az adott nyelv jövőben várható helyzete?
Ezekre a kérdésekre találhatóak válaszok az alábbi linken.

Melyik programozási nyelvet válasszam? - Top 10 programozási nyelv 2021-ben

E cikkben nemcsak a legnépszerűbb programozási nyelvek listája található meg, hanem láthatunk egy - nyilván szubjektív - rangsort a legkönnyebben tanulható, illetve a legjobban fizetett nyelvekről is. Ennél azonban sokkal értékesebb tartalom annak a szempontrendszernek a kibontása, hogy érdeklődési kör szerint kinek melyik programozási nyelvet érdemes választania, ha valaki programozásra adja a fejét. Ebből ugyanis megtudható, hogy melyik nyelv mire való leginkább.

Igazából hány nyelv is létezik?

Rengeteg. A Wikipedia ide vonatkozó oldala jóval több, mint 200 nyelvet nevesít, és ezek közül nagyjából a harmadát részletesebb leírással is igyekszik bemutatni. A megfogalmazás többnyire inkább szakmai, sem mint köznyelvi, ezért az értelmezés helyenként megkövetel némi programozási előismeretet.

Front-end, back-end, full-stack...?

Ezekkel a kifejezésekkel leginkább weboldalak készítése esetén, vagyis a webprogramozás során találkozhatunk. De hogy mire is kell gondolni a kifejezések hallattán, az alábbi cikkekből tökéletesen kiderül. A front-end és a back-end közti különbséget akár néhány egyszerű képen is érzékelhetjük:előző oldal random oldal következő oldal


2024-06-24 03:47:39 Admin Köszönöm, ha Ön lesz az első, aki megírja ide véleményét, észrevételét, kérdését ezzel a lappal kapcsolatban.
Új hozzászólás:
E-mail cím:


Erre a címre küldjük ki a hozzászólás jóvá- hagyásához szükséges linket. Az e-mail címet sehol nem tesszük közzé.

Név:


Ez a név fog megjelenni az Ön hozzászólásai mellett.

Mennyi tizenkilenc + hét?
Számjegyekkel írja be!Ez a robotok beírása elleni védelem miatt szükséges ellenőrzés.


© infojegyzet.hu, 2021. október