Eszköztár
19 Kezdőlap - Internet - Google tippek és trükkök profiknak
ujdomainek.hu

Google

Tippek és trükkök profiknak

Mintapélda

Az interneten keresni - nagyjából - mindenki tud. A probléma nem az szokott lenni, hogy valamire nem kapunk találatot, hanem éppen ellenkezőleg: túl sok a találat. Ilyenkor szokott felmerülni az igény, hogy szűkítsük, vagy pontosítsuk a találati listát. Vagy közelítsünk másképp. De hogyan? Erre találhatóak megoldásötletek az alábbiakban.
Ezt látta már?

Google

állásinterjú kérdések


1. Időbeli szűkítés

Példa:  Mit írtak a neten a világjárványokról 2019. előtt?
Ha ma rákeresünk a világjárvány szóra, minden találatban az aktuális helyzet köszön vissza - vagy legalábbis az ennek tükrében keletkezett tartalmak -, de nem tudjuk meg, mit gondolt a világ egy esetleges járványról a Covid felbukkanása előtt. Ehhez azt kell tennünk, hogy a keresés találatait korlátozzuk az időben az Eszközök menüponton belül az időkeret egyéni beállításával:
Megeshet, hogy aktuálisan a Google nem szerepeltet ilyen címszó alatt menüpontot. Ha így van, használjuk helyette a before: illetve after: kiegészítő kulcsszavakat az alábbi példa mintájára:

2. Keresés egy adott oldalon, vagy domain alatt

Példa:  Szeretnénk rákeresni a függvényekről írottakra itt az infojegyzet.hu oldalon, de nem tudjuk, hol is található ez a téma.
Ha kifejezetten egy adott oldalról szeretnénk találatokat látni, akkor használható a keresésében a site: kulcsszó, esetünkben így: E logika mentén ha pl. valamit kifejezetten csak magyar oldalakon szeretnénk keresni, akkor használható a site:hu kiegészítés is a keresőkifejezésben.

3. Adott fájltípus keresése

Példa:  Szükségünk van gyorsan egy kész PowerPoint bemutatóra a számítógépes vírusokról.
A fájlok típusát a nevük végén szereplő (ponttal elválasztott) 3-4 karakteres úgynevezett kiterjesztés határozza meg. A példa okán most számunkra a PowerPoint bemutatók fájltípusa az érdekes, ami PPT, vagy PPTX. Ha az interneten ilyen típusú fájlokat szeretnénk találni, akkor használható a keresésében a filetype: kulcsszó:

4. Fix méretű kép keresése

Példa:  Weblapunkhoz ikonokat szeretnénk keresni távközlés témakörben, pontosan 128x128 méretben - mert nem szeretnénk sok energiát képszerkesztésre, átméretezésre, utómunkára szánni.
Ha képet keresünk - tehát hangsúlyosan a Képek szóra kattintunk kereséskor a Google felületén -, és pontos elképzelésünk van a kívánt kép méretéről, akkor a keresésében az imagesize: kulcsszó lehet a segítségünkre:

5. Adott kép tartalmának, helyszínének, forrásának felismertetése

Példa:  Melyik kastély látható a képen?
Az itt szükséges keresést a Google Fordított képkeresésnek hívja, és használatát a images.google.com címen teszi lehetővé. Erre a felületre kell ráhúzni a képet, vagy megadni annak URL-címét. A találati eredményből választ kapunk a példában megfogalmazott kérdésre.

6. Trendek a múltból

Példa:  Melyek voltak az utóbbi időszak nagyobb földrengései?
A földrengések érdeklik az embereket, ezért ha a hírekben ilyesmi szerepel, gyakran keresnek rá a részletekre. A Google pedig - miközben szorgalmasan tárolja a keresési adatokat - a Google Trends ingyenes szolgáltatásán keresztül láthatóvá is teszi, hogy mikor mennyien kerestek rá a földrengés szóra. Az itt található kimagasló pontokból (mint pl. 2019. júliusában) időpont-megjelöléssel már célirányosan kereshetünk rá egy-egy konkrét földrengésre.

A szolgáltatás kiindulási oldala: trends.google.com

7. Angolul keresve több találatból válogathatunk

Példa:  Keressünk képet, melyen egy cica oroszlánnak, vagy tigrisnek látja magát a tükörben!
Értelemszerűen - nem magyar vonatkozású tartalmak esetén - jóval több találatnak örülhetünk egy adott témában, ha nem magyarul, hanem angolul keresünk. Pl. nem mindegy, hogy a keresett kifejezés macska a tükörben, vagy pedig cat in mirror.

Szerényebb angol nyelvismeret esetén ilyenkor használható megoldás a Google Fordító, melynek címe: translate.google.com

További ötletek
A Google saját leírásai további adalékkal szolgálhatnak keresési technikáink finomításának terén. Ehhez érdemes lehet az alábbi linkek tartalmába is beleolvasni:
  1. Keresés a Google-on
  2. Internetes keresések finomítása
  3. Speciális keresés
Minden világos? Nem is volt szinte semmi újdonság a fentiekben? Akkor a következő oldalon kipróbálhatja, mennyire tud profin keresni a neten. Ne hagyja ki!


Humor

Milyen volna, ha a Google ember volna?előző oldal random oldal következő oldal


Eddig 1 hozzászólás van a témához:

2021-01-15 11:14 Kiss Nikolett Szerintem tökéletes ez az oldal arra, hogy jobban tisztában leszünk a keresési trükkökkel, módokkal, tehát alapvetően hasznosnak gondolom.
Új hozzászólás:
E-mail cím:


Erre a címre küldjük ki a hozzászólás jóvá- hagyásához szükséges linket. Az e-mail címet sehol nem tesszük közzé.

Név:


Ez a név fog megjelenni az Ön hozzászólásai mellett.

Mennyi tizenkilenc + öt?
Számjegyekkel írja be!Ez a robotok beírása elleni védelem miatt szükséges ellenőrzés.


© infojegyzet.hu, 2020. november