Eszköztár
18 Kezdőlap - Internet - Domain nevek
ujdomainek.hu

Domain nevek

Honnan? Hogyan? Mennyiért?

Jegyzet

Tekintsük át az alábbiakban, gyakorlatias szempontból mit lehet érdemes tudni a domain nevekről!

Mi az a domain?

Az Alapfogalmak című oldalon már találkozhattunk a domain fogalmának precíz ismertetésével. A hétköznapi szóhasználatban azonban egy webcímben (vagyis URL-ben) domain kifejezés alatt nagyon gyakran csupán az SLD-vel is jelölt második szintű tartományt (Second Level Domain) értjük. Vagyis például magyar oldalaknál a .hu előtti részt. Jelen oldal esetén pedig tehát az infojegyzet szót.

Kié a domain?

Minden domainnek van tulajdonosa, mely lehet cég (illetve szervezet, intézmény), vagy pedig magánember (jogi nyelven: természetes személy). Ez a tulajdonjog nem örök életre szól, hanem jellemzően 1-2 évre előre megvásárolt tulajdonjogot jelent, melyet az aktuális lejárat előtt újra, és újra meg kell vásárolni.

Bárki tulajdonolhat domaint?

Igen.

Miért jó, ha van domainem?

Mert ez jelenti a saját weboldal létezésének alapját, a tartalom elérhetőségét.
Mert jelen lehet vele lenni az online világban.
Mert információkat lehet megosztani.
Mert kapcsolatot lehet általa tartani másokkal.
Mert formálni lehet vele egy cég imázsát.
Mert marketingfelületet jelent.
Mert magánemberként is építhető vele az én-márka.
Mert ha bármilyen témában van egy nagyobb látogatotsággal bíró weboldalunk, akkor az reklámfelületet jelenthet. A reklámfelület okán pénzt lehet vele keresni.

Honnan lehet domainem?

Először is ki kell találni, hogy mi legyen a domain neve. Ez az Ön első fontos feladata. Hiszen a jó név a későbbiekben sok pénzt jelenthet. Ha megvan a név, csak utána következik, hogy a domaint be kell jegyeztetni. Magyar - tehát .hu - domain esetén az új bejegyzéseket a domain.hu oldalon az állami fenntartású ISzT Nonprofit Kft. tartja nyilván. Ám a bejegyzést nem ők intézik. A bejegyzés elindításához egy úgynevezett regisztrátor céget kell a listából kiválasztani és megkeresni.

És ha a kiválasztott név már foglalt?

Előfordulhat, hogy bár egy domain névhez tartalom, illetve weblap még nem tartozik, a név mégis már valaki más által bejegyzésre került, és ennek mefelelően aktuálisan nem elérhető, vagyis foglalt. Ebben az esetben szükségszerű valami más nevet kitalálni, választani. Az, hogy egy név jelenjeg foglalt-e, vagy sem, a domain.hu oldalon ellenőrizhető.

Lehetséges, hogy egy most még foglalt domain később szabad lesz?

Igen, hiszen azt mondtuk, hogy egy domaint csak időlegesen lehet tulajdonolni, és nem feltétlenül biztos, hogy a domaint a jelenlegi tulajdonosa továbbra is meg akarja tartani. Ebben az esetben az fel fog szabadulni. Jogszabály szerint a következő 61 napban felszabaduló domaineket a domain-kezelő szervezetnek feladata közzé tenni a honlapján. Az aktuális lista itt található:

Régebben törölt domaineket is vissza lehet keresni?

A hivatalos domain-nyilvántartónál csak az aktuálisan törlésre várakozó domainek nevei elérhetőek, a korábban törölt domainek listáját már nem teszik közzé. Ebben a kérdésben az ujdomainek.hu Turkáló menüpontja lehet a segítségünkre, ahol akár kulcsszavakra is rákereshetünk vizsgálódás céljából.

Mennyibe kerül egy domain bejegyzése?

A domain-bejegyzés ára regisztrátor-cégenként változó, de jellemzően 2-3000.- Ft körüli éves díjért elvégezhető, legalábbis a .hu országdomain alatt. Ehhez természetesen még hozzáadódik a tárhely-bérlés díja, ami szükséges ahhoz, hogy valahol a leendő weboldalunk adatait, szövegét, képeit, egyéb állományait tárolni tudjuk. A tárhelybérlés díja nagyban függ annak méretétől, és lehetőségeitől, de belépő szinten éves díjként további kb. 7-8000.- Ft költséggel lehet érdemes számolni. Így tehát egy weboldal fenntartása nagyjából 10.000.- Ft-ba kerül évente.

Miért van az, hogy léteznek bejegyzett domainek, amikhez nem is tartozik weboldal?

Ennek sok oka lehet. Triviális magyarázat, hogy még nem készült el, vagy épp átalakítás alatt áll. Az is lehetséges ok, hogy pl. bejegyeznek egy domaint csak azért, hogy a végződésével e-mail címeket hozzanak létre, ám webes tartalom alkotására nem tart igényt a tulajdonos.
Az esetek döntő többségében azonban sokkal inkább arról van szó, hogy a domain tulajdonosa, aki tehát saját maga számára bejegyeztette a domaint, valójában drágábban akarja azt továbbadni egy érdeklődő új tulajdonos számára. Ezt a tevékenységet hívják úgy, hogy domain keresekedelem. A piac e szegmensének valósidágáról pl. az alábbi weboldalak meglátogatásával győzödhet meg: További hasonló találatokért keressen rá az eladó domain kifejezésre.
előző oldal random oldal következő oldal


2024-06-20 15:05:46 Admin Köszönöm, ha Ön lesz az első, aki megírja ide véleményét, észrevételét, kérdését ezzel a lappal kapcsolatban.
Új hozzászólás:
E-mail cím:


Erre a címre küldjük ki a hozzászólás jóvá- hagyásához szükséges linket. Az e-mail címet sehol nem tesszük közzé.

Név:


Ez a név fog megjelenni az Ön hozzászólásai mellett.

Mennyi tizenhét + három?
Számjegyekkel írja be!Ez a robotok beírása elleni védelem miatt szükséges ellenőrzés.


© infojegyzet.hu, 2023. február