Eszköztár
173 Kezdőlap - Webszerkesztés - Záródolgozat
ujdomainek.hu

Záródolgozat

témák, szempontok, ötletek

Jegyzet

A szoftverfejlesztő képzés végén az OKJ vizsga megkezdésének előfeltétele - majd annak része - egy a tanuló által elkészített és a képző intézmény által elfogadott (vagyis előzetesen is elégtelentől jobb osztályzatra értékelt) záródolgozat megléte. (Lásd: SzVK)

A záródolgozat elkészítése egy komplex alkalmazói program (szoftver) és egy ahhoz tartozó teljes fejlesztői, illetve felhasználói dokumentáció megvalósítását jelenti.

A záródolgozat témáját a képző intézmények többségében a tanulók lehetősége megválasztani. A választott témát - a munka megkezdése előtt - egy  Záródolgozat témajavaslat  című dokumentum keretében kell be­mutatni a képző intézmény számára, melyet az jóváhagyhat, korrekcióra visszaadhat, vagy elutasíthat.

Egy témajavaslat célszerűen az alábbi pontokat tartalmazza:

Milyen téma jöhet szóba?

Tartalomgyártás
Ha weboldalt szeretnénk létrehozni, kézenfekvő módon először valami olyasmiben kezdünk gondolkodni, amelynek a tartalmát mi magunk, készítők alkotunk meg. Ilyen oldal pl. maga az infojegyzet.hu is: a tartalmat az oldal készítője hozza létre.

Ugyanakkor a tartalomgyártást igénylő weboldalak záródolgozati témaként nem minősülnek jó választásnak. Ennek két oka van:
  • A munka nagyobbik része nem programozásból, hanem szövegírásból, adatfelvitelből, adatkarbantartásból áll - márpedig a záródolgozat készítése esetén nem ez a feladat.
  • Általában irreálisan sok időt, a folyamatosan megkívánt új tartalom okán igazából vég nélküli jelenlétet igényel meg az oldal készítőjétől. Egy tartalomgyártással, illetve tartalomszolgáltatással foglalkozó weboldalra sosem mondhatjuk, hogy készen van - azonban egy záródolgozatnak nem árt előbb-utóbb elkészülnie.
Ezért nem célszerű tehát záródolgozatként tartalomszolgáltató weboldalt készíteni - hacsak nem automatizálható a folyamat.

Másrészt viszont számos oka lehet annak, hogy - záródolgozattól függetlenül - tartalomszolgáltató oldalt hozzunk létre. Ha egy adott téma különösen érdekel minket, és abban - úgy érezzük - meghatározó tudással, de legalábbis lelkesedéssel rendelkezünk, akkor ezek olyan alapot jelenthetnek a tartalomgyártáshoz, amelyek idővel és szorgalommal nagy nézettséget, ezáltal egyre értékesebb reklámfelületeket, végeredményképpen pedig meghatározó bevételt eredményezhetnek - a pénzügyi eredményességen túl pedig növelhetik az adott témában szakmai elismertségünket, hitelességünket. Ám ez egy másik történet, melyről egyébként a Mit csináljak? című oldalon már olvashatott korábban.

De ha nem tartalomszolgáltatásról kell szólni a záródolgozatnak, akkor miről?
Felhasználók által létrehozandó tartalom
Záródolgozati témaválasztásnál tehát olyan weboldalban érdemes gondolkodni, ahol a tartalmat nem mi magunk adjuk, hanem egy olyan programot készítünk, ahol a tartalmat a felhasználók hozhatják létre az oldalon. Ilyenek például
  • a közösségi oldalak (facebook, instagram, pinterest),
  • a hirdetési felületek (ingatlan.com, használtauto.hu, jófogás),
  • a bérlést, szolgáltatást kínáló weboldalak (booking.com, netpincer.hu, uber.com),
  • vagy éppen az online piacterek (amazon, ebay, aliexpress),
  • illetve akár a különböző webshopok is.
Nyilván a felsorolt konkrét példák már bőven túlnőtték egy záródolgozat méreteit és elvárásait, de nem szabad elfelejteni, hogy ezek az oldalak is kicsiben kezdték. Persze, adódik a kérdés: ilyen hatalmasságok mellett mi, egyéni fejlesztőként hol rúghatunk labdába? A válasz nem is túl bonyolult: valami szűk, speciális területet kell választanunk. (Az amazon könyvkereskedőként indult, a facebook pedig kollégiumi csajozós oldalként.)

Mi legyen tehát a téma?

Kiinduló megközelítésként olyasmi téren érdemes ötletelni, ami közel áll a szívünkhöz, hobbijainkhoz, kedvenc időtöltéseink valamelyikéhez. Továbbá irányt mutathat, ha esetlegesen korábbi munkaerőpiaci tapasztalataink során találkoztunk olyan munkafolyamattal, amit meg lehet támogatni valamiféle szoftverrel, webes felülettel. E tekintetben nemcsak munkavállalóként lehet célszerű gondolkodni, hanem akár családi vállalkozás, rokon, ismerős, barát vállalkozása vonatkozásában is. Ezen túlmenően praktikus dolog nyitott szemmel járni az utcán, és észrevenni, ha valahol, valamiben úgynevezett piaci rés mutatkozik. Ha igazán ügyesek vagyunk, olyan témát és programot választunk, amibe nem csupán öncélúan, a záródolgozat megvalósítása érdekében fektetünk energiát, hanem azt követően, a későbbiekben is érdemes lehet fenntartani, fejleszteni.

Továbbá segíthet az ötletelésben az ujdomainek.hu Turkáló funkciója, melynek használatáról már szintén volt szó a Mit csináljak? című oldalon.

Van más is...
Záródolgozatként természetesen nemcsak weboldal készíthető, hanem egyéb program, alkalmazás is. Mivel az infojegyzet.hu alapvetően weboldalak készítésére fókuszál, itt most ezt a lehetőséget jártuk körbe. Ám ha Ön inkább más jellegű programban, illetve programnyelvekben gondolkodna, mint a web lehetőségei, illetve a webes nyelvek, akkor annak lehet célravezető utánaolvasnia, utánaérdeklődnie.
előző oldal random oldal következő oldal


2024-06-24 03:39:26 Admin Köszönöm, ha Ön lesz az első, aki megírja ide véleményét, észrevételét, kérdését ezzel a lappal kapcsolatban.
Új hozzászólás:
E-mail cím:


Erre a címre küldjük ki a hozzászólás jóvá- hagyásához szükséges linket. Az e-mail címet sehol nem tesszük közzé.

Név:


Ez a név fog megjelenni az Ön hozzászólásai mellett.

Mennyi tizenhat + három?
Számjegyekkel írja be!Ez a robotok beírása elleni védelem miatt szükséges ellenőrzés.


© infojegyzet.hu, 2020. június