Eszköztár
124 Kezdőlap - Webszerkesztés - PHP - Vendégkönyv
ujdomainek.hu

Vendégkönyv

honlapra

Feladat

Készítsen vendégkönyvet, melybe (az offline, papír alapú vendégkönyvekhez hasonlóan) a honlap látogatói beírhatják véleményüket, gondolataikat! A megvalósítás során a kommentek eltárolására szöveges fájlt használjon. Az online vendégkönyvbe való beíráskor

Segítség a megvalósításhoz


 • Tipp a 3) ponthoz
  Ahhoz, hogy űrlapon keresztül sikeresen fel lehessen tölteni fájl(oka)t, egyrészt az adatküldés metódusát post típusúra kell állítani, másrészt szükségszerű használni a form tag enctype paraméterét:

  <form ... method='post' enctype='multipart/form-data'>

  Ezek bármelyikének hiányában a fájlfeltöltés nem fog megvalósulni.

 • Tipp a 4) ponthoz
  A robotok elleni védekezéshez CAPTCHA tesztet érdemes készíteni, mely ellenőrzi, hogy valóban humán felhasználó szeretne-e adatokat küldeni az űrlapon keresztül. Ennek az egyik legegyszerűbb módja, ha két szám összeadását is feladatul tűzzük ki az űrlapon elküldés előtt, például az alábbiak szerint:
  17 + 2 =
  A véletlenszám-generálással kapott értékek összegét el kell tárolni egy session-változóban, hogy aztán majd szerver oldalon ellenőrizni lehessen a felhasználó által beírt érték helyességét, melyet az űrlap többi adatával együtt továbbítunk.

 • Tipp a 8) ponthoz
  Hangulatjelekként használhatja az alábbi képeket, vagy kereshet másfajtákat a interneten.
 • Tipp a 9) ponthoz
  Ha a felhasználó az üzenet szövegében html tag-eket is tudna továbbítani, akkor nemcsak a vendégkönyvet megjelenítő oldal dizájnját tudná megmásítani, hanem akár php kódot is be tudna küldeni az űrlapon keresztül. Ez ellen mindenképpen védekezni kell, melynek egy egyszerű módja, ha a bemenő üzenetben az adatok fogadása utáni első lépések egyikeként az esetlegesen előforduló nyitó relációjeleket speciális karakterré alakítjuk:

  $uzenet = str_replace( "<" , "&lt;" , $uzenet ) ;

  Itt érdemes megjegyezni, hogy nemcsak a < karakter lehet problémás az üzenet szövegében, hanem az aposztóf vagy az idézőjel is, hiszen ezek jelenléte a program forráskódjában található aposztrófok vagy idézőjelek miatt hibás értelmezést eredményezhet a program futásakor - így az ilyen jel(ek)et tartalmazó üzenetek emiatt jó eséllyel nem fognak elmentődni. Helyettesítsük ezeket is az alábbi sor mintájára:

  $uzenet = str_replace( "'" , "\'" , $uzenet ) ;


 • Tipp a 10) ponthoz
  E-mail küldéséhez a php mail() függvénye használható, ha valós tárhelyet használ és ott megengedett a függvény használata. Lokális szerver (AppServ, XAMP, WAMP, stb) mellé jellemzően nincs levelező szerver telepítve - ebben az esetben a függvény hívása hibát fog eredményezni.

 • előző oldal random oldal következő oldal


  2024-06-24 03:08:24 Admin Köszönöm, ha Ön lesz az első, aki megírja ide véleményét, észrevételét, kérdését ezzel a lappal kapcsolatban.
  Új hozzászólás:
  E-mail cím:


  Erre a címre küldjük ki a hozzászólás jóvá- hagyásához szükséges linket. Az e-mail címet sehol nem tesszük közzé.

  Név:


  Ez a név fog megjelenni az Ön hozzászólásai mellett.

  Mennyi tizennyolc + kettő?
  Számjegyekkel írja be!  Ez a robotok beírása elleni védelem miatt szükséges ellenőrzés.


  © infojegyzet.hu, 2010. március