112 Kezdőlap - Webszerkesztés - PHP - Valutaváltó
ujdomainek.hu

Valutaváltó

Pénznemek és árfolyamok

Feladat

Készítsen webes valutaváltó felületet az aktuális árfolyamok alapján. A jelenlegi árfolyamokat a
https://exchangeratesapi.io/
oldalon ismertetett nyilvános API használatával kérdezheti le. Ennek - a fenti linken található - dokumentációját áttanulmányozva kiolvashatjuk belőle, hogy pl. az euró/forint árfolyamot a következő cím szolgáltatja:
https://api.exchangeratesapi.io/latest?base=EUR&symbols=HUF
A fenti URL az eredményt JSON (JavaScript Object Notation - JavaScript objektum jelölés) formátumban adja vissza, aktuálisan az alábbi tartalommal:
{ "success": false, "error": { "code": 101, "type": "missing_access_key", "info": "You have not supplied an API Access Key. [Required format: access_key=YOUR_ACCESS_KEY]" } }
Az átváltás az Ön által készítendő felületen az alábbi valuták között legyen lehetséges:
HUF, EUR, USD, CHF, GBP, CZK, HRK, PLN.

Ingyenes, vagy fizetős?

Bár a különböző devizák árfolyama napon belül is változik, a fenti API értékei ehhez képest jóval ritkábban frissülnek. Akár az is előfordulhat, hogy az aktuális árfolyamok helyett az előző munkanapi adatokat szolgáltatja. Ennek az az oka, hogy az API-k jelentős része jellemzően előfizetés esetén érhető el. A nyilvános, és ingyenes API-k pénzügyi területen általában késleltetett adatokat mutatnak.

Tipp a megoldáshoz

A feladat megoldásához első lépésként nyilvánvalóan be kell olvasnunk az API eredményét, mint szöveges fájlt egy PHP változóba. Ugyanakkor a folytatás, vagyis a valutaváltás és eredménymegjelenítés már történhet szerveroldali, de akár kliensoldali programmal is - már csak azért is, mert PHP-ben és JavaScriptben egyaránt jól támogatott a JSON feldolgozása.

A PHP nyelv JSON feldolgozó függvényének leírása az alábbi linken érhető el: míg a JavaScripttel megvalósítható feldolgozásról a következő sorra kattintva olvashatunk: (Természetesen az API által visszaadott tartalom feldolgozható általános célú szövegkezelő függvényekkel is, de mivel a JSON-t mindkét nyelv kiválóan támogatja, értelemszerűen nem az a módszer számítana a legelegánsabb megvalósításnak.)

Egy speciális probléma...

Egy speciális probléma lehet, ha a lokális webszerverünk (AppServ, XAMPP, stb.) úgy lett telepítve, hogy a https:// kezdetű URL-ekhez tartozó oldalak tartalmát biztonsági okokból nem hajlandó szövegként beolvasni, és emiatt az fopen() függvény a figyelmeztető kérdést adja vissza.

Ebben az esetben értelemszerűen engedélyezni kell a https tartalmak olvashatóságát (Registered PHP Streams) a php.ini fájl módosításával. Amennyiben erre nincs lehetőség - pl. iskolai környezetben, jogosultság híjján -, akkor használható a fenti JSON URL https nélküli másolataként létrehozott lehetőség az alábbi címen:
http://infojegyzet.hu/webszerkesztes/php/valuta/api.php?base=EUR&symbols=HUFelőző oldal random oldal következő oldal


2021-05-08 00:41:20 Admin Köszönöm, ha Ön lesz az első, aki megírja ide véleményét, észrevételét, kérdését ezzel a lappal kapcsolatban.
Új hozzászólás:
E-mail cím:


Erre a címre küldjük ki a hozzászólás jóvá- hagyásához szükséges linket. Az e-mail címet sehol nem tesszük közzé.

Név:


Ez a név fog megjelenni az Ön hozzászólásai mellett.

Mennyi tizenkilenc + három?
Számjegyekkel írja be!Ez a robotok beírása elleni védelem miatt szükséges ellenőrzés.


© infojegyzet.hu, 2019. február