Eszköztár
112 Kezdőlap - Webszerkesztés - PHP - $_SERVER
ujdomainek.hu

$_SERVER

és ami benne van

Feladat

A $_SERVER a PHP-nak egy előre definiált változója, mely a webszervertől érkező változók értékeit tartalmazza. Ezek egy PHP program bármely pontján lekérdezhetőek. Röviden: a $_SERVER egy tömb típusú rendszerváltozó, melynek tartalma bármikor elérhető.

Többek közt megtudható belőle a felhasználó IP-címe, a kiszolgáló szerver IP-címe, az aktuális weboldal címe, az oldalnak adott paraméterek, az oldal megtekintéséhez használt böngésző típusa, a megtekintés időpontja, stb... E rendszerváltozó részletes bemutatása a PHP nyelv dokumentációjában az alábbi linken található: Fentiek kipróbálása céljából forráskód szerkesztő segítségével (pl. jegyzettömb, vagy Notepad++ programban) hozza létre, majd server.php néven mentse el az alábbi egyszerű PHP kódot:

	<pre>
	<?php
		print_r( $_SERVER );
	?>
	</pre>
	
A létrehozott server.php fájlt töltse fel webszerverre, vagy helyezze el virtuális webszerverének megfelelő mappájába. (Virtuális webszerver használata esetén érdemes eleve mindent az ehhez tartozó mappába menteni.)

Ezt követően futassa a programot böngészőjében, vagyis írja be a böngésző címsorába az elmentett program elérési útvonalát és fájlnevét, például az alábbiak szerint:
http://localhost/sajatmappa/server.php
Az eredményként kapott képernyő áttaulmányozásával válaszolja meg a következő kérdéseket:
előző oldal random oldal következő oldal


2024-06-24 01:51:16 Admin Köszönöm, ha Ön lesz az első, aki megírja ide véleményét, észrevételét, kérdését ezzel a lappal kapcsolatban.
Új hozzászólás:
E-mail cím:


Erre a címre küldjük ki a hozzászólás jóvá- hagyásához szükséges linket. Az e-mail címet sehol nem tesszük közzé.

Név:


Ez a név fog megjelenni az Ön hozzászólásai mellett.

Mennyi tizenhét + kettő?
Számjegyekkel írja be!Ez a robotok beírása elleni védelem miatt szükséges ellenőrzés.


© infojegyzet.hu, 2008. február