Eszköztár
136 Kezdőlap - Webszerkesztés - PHP - Képmásolás
ujdomainek.hu

Képmásolás

Átméretezés, indexkép, vízjel

Mintapélda

A Képfeltöltés című oldalon megállapítottuk, hogy egy képgaléria képeinek áttekintéséhez a pici indexképek megjelenítésekor is a teljes méretű képeket használni több szempontból is problémás. Problémát jelenthet, hogy lassú lesz a betöltés, és problémát jelenthet az is, hogy a nagy képek teljes mérettel történő letöltése indokolatlan adatforgalmat generál, ami korlátos mobilnet-keret esetén eléggé fájhat a weboldalra tévedő gyanútlan látogatónak. Mindezek miatt szükséges, hogy a szerveren ne csak a teljes méretű képeket tároljuk, hanem legyen meg minden képnek a kicsinyített változata, vagyis az indexkép. De hogyan készíthetünk indexképeket automatizáltan, képszerkesztő programok használata nélkül?

Képek átméretezése

A képek átméretezése valójában egy kép, vagy képrészlet másolásán keresztül valósul meg: a kiindulási képről a kívánt képrészletet (de leggyakrabban a teljes képet) át kell másolni egy célkép (leggyakrabban egy, az eredetitől eltérő méretű üres kép) meghatározott területére, az átméretezés lehetőségével. Ezt a lehetőséget a leghatékonyabban az függvény biztosítja számunkra, melynek deklarációja:
imagecopyresampled ( resource $dst_image, resource $src_image, int $dst_x, int $dst_y, int $src_x, int $src_y, int $dst_w, int $dst_h, int $src_w, int $src_h ) : bool
A deklarációban szereplő bemeneti paraméterek jelentését a következő ábra szemlélteti

ahol a $src_image, és a $dst_image a memóriában létrehozott (kép)változókat jelenti.

Átméretezés, de hogyan?

Az rendben van, hogy az imagecopyresampled() lehetőséget ad a kicsinyítésre, de van, amiről nekünk kell döntenünk a kicsi kép elkészítése előtt. Vajon hogyan kicsinyíthetjük le a jobb oldalon látható képet? Melyik megoldást válasszuk az alábbi három lehetőség közül?
Az lenne a jó, ha a kicsinyített képünk négyzet alakú lenne, torzulásmentes (vagyis aránytartó), és a teljes eredeti képi tartalom rajta lenne. Ám ezt kizárólag akkor lehetséges megvalósítani, ha az eredeti kép is négyzet alakú. De jellemzően nem az. Így valamiből engedni kell: Általában az első opció nem reális választás, mert bár jelen esetben a fenyőfánk lehet tömörebb, mint az eredeti képen, ám embereket ábrázoló képek esetén nagyon nem szerencsés az arányok torzítása. Vagyis igazából a második, és a harmadik lehetőségből választhatunk, amely választás teljesen szubjektív, és nincs a kérdésre helyes, vagy helytelen válasz. Mi most itt a folytatásban a harmadik változat mellett tesszük le a voksunkat, és ennek megfelelően dolgozunk tovább.

Lássuk a gyakorlati megvalósítást!

Azt, hogy a fentebb említett függvény - és egyáltalán: a PHP grafikus függvénykönyvtára - használható-e a mi aktuális fejlesztőkörnyezetünkben, a Képszerkesztés című oldalon már megvizsgáltuk. Mindez előfeltétele a folytatásnak.
Leendő programunkat a következő szempontok szerint készítsük el: Ezen szempontrendszer mentén az alábbi program készíthető (a forráskód a képre kattintva érhető el):
A mintaprogram jelenlegi változatának hiányossága, hogy csak JPG típusú képek esetén működik. Ám a képtípus meghatározását követően egy elágazással ez a probléma könnyen orvosolható. Tegye meg, hogy az Ön változata már több képtípus (WEBP, PNG, GIF) esetén is kicsinyítsen!

Képek vízjelezése (logózása)

A vízjelezés (logózás) technikailag teljesen ugyanazt a programozási eszköztárat igényli, mint a képméretezés, azzal a különbséggel, hogy míg az átméretezésnél az eredeti képet másoljuk egy új képre, addig a vízjelezésnél a kívánt logót fogjuk az eredeti képre másolni. A program paramétereit tehát ennek megfelelően kell átírni.

Feladat

Vízjelezés

Egészítse ki a fent elkészített programot egy újabb függvénnyel, mely egy megadott képre a jobb alsó sarokban vízjelet (logót) helyez. A függvénynek ezúttal csak egy paramétere legyen: a vízjelezendő kép. Az eredmény az eredeti kép felülírásával legyen elmentve.

Vízjelhez képet keressen az interneten. A keresés során ügyeljen rá, hogy a képnek esztétikai okokból átlátszó hátterűnek kell lennie. Amennyiben nincs kedve képet keresni, az oldalsó ceruzát is használhatja erre a célra. A kép természetesen átlátszó hátterű, ám vízjelezéskor érdemes kisebb méretben gondolkodni.

Kiindulási képeket szintén az interneten kereshet, de akár az alábbi linket is felhasználhatja, mely minden kattintásra más és más képet ad, véletlenszerűen választva. Minta a vízjelezett képhez:
előző oldal random oldal következő oldal


2024-06-24 03:21:12 Admin Köszönöm, ha Ön lesz az első, aki megírja ide véleményét, észrevételét, kérdését ezzel a lappal kapcsolatban.
Új hozzászólás:
E-mail cím:


Erre a címre küldjük ki a hozzászólás jóvá- hagyásához szükséges linket. Az e-mail címet sehol nem tesszük közzé.

Név:


Ez a név fog megjelenni az Ön hozzászólásai mellett.

Mennyi tizenkilenc + kettő?
Számjegyekkel írja be!Ez a robotok beírása elleni védelem miatt szükséges ellenőrzés.


© infojegyzet.hu, 2023. március