Eszköztár
110 Kezdőlap - Webszerkesztés - PHP - AppServ telepítése
ujdomainek.hu

AppServ telepítése

Apache - PHP - MySQL - phpMyAdmin

Jegyzet

Miért van szükség az Apache-re?
Ahhoz, hogy Windows rendszereken webes programokat fejlesszünk, nem elegendő az adott nyelvhez tartozó kezelőprogram telepítése. Ha csak PHP-t telepítenénk a gépünkre, elkészült szkriptjeinket ugyan kiválóan tudnánk futtatni parancssorból, böngészőben azonban nem lennénk képesek közvetlenül megtekinteni működésüket, hiszen böngészőnk elsősorban egy web kiszolgálóval szeretne kommunikálni. Ezért ahhoz, hogy használható webes fejlesztői környezetet alakítsunk ki, mindenképpen szükség lesz egy webszerverre is.
Az előző jegyzet végén megállapítottuk, hogy megírt PHP programjaink kipróbálása eleinte a saját gépünkre telepített Apache webszerveren keresztül lehet a legcélszerűbb. Mint mondtuk, Apache telepítésére több ingyenes lehetőség is kínálkozik, mint például Ezek közül a választásunk most essen az AppServ programcsomagra. A szoftver négy komponenst tartalmaz, melyek a következők: E tartalom szerint tehát az Apache telepítésével egyidejűleg nemcsak PHP értelmezőt fogunk gépünkre telepíteni, hanem egyúttal a PHP-val kiválóan együttműködő MySQL adatbázis-szervert, illetve az ehhez tartozó kezelőfelületet is installáljuk - hiszen rövidesen ezekre is szükség lesz. A PHP nyelvben szerzett jártasság megszerzése mellett ugyanis a webprogramozás tanulásának fontos lépését jelenti egy webes adatbáziskezelő rendszer megismerése is.

Az AppServ az alábbi címről tölthető le: A program telepítésének végrehajtásához útmutatóul használjuk szoftvergyártó által közölt telepítési ismertetőt: Amennyiben a telepítés sikeresen befejeződött, a böngészőbe begépelve a http://localhost/ sort, verziótól függően az alábbi képhez hasonló tartalomnak kell megjelennie.

A http://localhost/ hivatkozás az AppServ feltelepítése után (alapesetben) valójában a C:\AppServ\www\ mappára való hivatkozást jelenti, ugyanis ez a mappa lett számunkra a virtuális szerver tárhelyét megtestesítő adattároló. Ezek szerint a böngészőben a fenti kép mintáján megjelenő tartalom is a C:\AppServ\www\index.php fájl feldolgozásának eredménye.

A továbbiakban tehát minden HTML vagy PHP forráskódot (és az ezekben meghivatkozott képeket és egyéb tartalmakat is), amit az AppServ rendszeren keresztül szeretnénk megtekinteni és kipróbálni, szükségszerűen a C:\AppServ\www\ mappába, vagy célszerűen annak egy általunk létrehozott felhasználói almappájába kell majd elmenteni.

Feladat

Telepítse számítógépére az AppServ programcsomagot!

Ezt követően hozzon létre saját nevére egy almappát a C:\AppServ\www\ mappán belül. Korábbi munkáiból másoljon ide, vagy ennek hiányában hozzon létre itt egy egyszerű .html fájlt, majd nézze meg böngészőben annak eredményét localhost-on keresztül (vagyis a böngésző címsorában a http://localhost/... tartalommal kezdődő URL-cím beírásával).

Alternatív lehetőségek

Abban az esetben, ha valamiért nem szetetnénk lokális környezetben (saját gépre telepített webszerberen) dolgozni, akkor a PHP kódok kipróbálása és futtatása valódi webes környezetben is megvalósítható. Ehhez az szükséges, hogy regisztráljunk valamely ingyenes tárhelyszolgáltató rendszerbe, melyből a magyar weben is több ajánlat közül választhatunk. Ilyenek például: Ezen tárhelyszolgáltatások használata bár valóban ingyenes, ám ezért cserébe némi reklámot vagyunk kénytelenek elszenvedni a weboldalunkon. Továbbá hátrányuk, hogy bizonyos funkciók csak korlátozottan használhatóak, megkövetelik tőlünk, hogy időközönként felhasználói aktiviást mutassunk, valamint a folyamatos rendelkezésre állásra nem feltétlenül számíthatunk.

Amennyiben komolyabb oldalt szeretnénk üzemeltetni a weben, előbb-utóbb mindenképpen szükségünk lesz egy fizetős tárhelyszolgáltatóra vagy szerver-hosting szolgáltatásra.

előző oldal random oldal következő oldal


2024-06-24 01:41:21 Admin Köszönöm, ha Ön lesz az első, aki megírja ide véleményét, észrevételét, kérdését ezzel a lappal kapcsolatban.
Új hozzászólás:
E-mail cím:


Erre a címre küldjük ki a hozzászólás jóvá- hagyásához szükséges linket. Az e-mail címet sehol nem tesszük közzé.

Név:


Ez a név fog megjelenni az Ön hozzászólásai mellett.

Mennyi tizenhét + nyolc?
Számjegyekkel írja be!Ez a robotok beírása elleni védelem miatt szükséges ellenőrzés.


© infojegyzet.hu, 2011. június