Eszköztár
126 Kezdőlap - Webszerkesztés - PHP - API kliensek
ujdomainek.hu

API kliensek

a gyakorlatban

Feladat

API-kliensnek nevezzük az Ön szoftverét, alkalmazását, webhelyét vagy rendszerét, amely az API-kat használja. Ezúttal az lesz az Ön feladata, hogy ilyen API klienseket hozzon létre a REST API című oldalon részletesen bemutatott 6 lehetőség felhasználásával. Az egyes feladatok sorszámozása teljesen megegyezik az említett oldalon ismertetett API végpontok sorszámozásával.

Jobban érdeklné inkább az API-k létrehozása?

Ha izgalmasabbnak találja új API-k elkészítését, mint meglévő API-k felhasználását, tekintse át az API végpontok létrehozása című oldalon felsorolt feladatokat, és válogasson közülük kedve szerint.
1. Random kutyaképek Készítsen menüt, mely 5 különböző kutyafajta nevéből áll. Rákattintva valamely menüpontra - vagyis kutyafajtára -, kapjunk egy véletlen képet a választott kutyusról. A kutyafajták áttekintéséhez használja az API dokumentációját.
API: https://dog.ceo/api/breeds/image/random
2. Random user Készítsen egy általános regisztrációs felületet (űrlapot), mely a szokásos adatokat kéri be, úgy mint: Helyezzen el az űrlap környezetében egy nyomógombot "Tesztadatok használata" felirattal, mely gombot megnyomva az űrlap minden mezője kitöltődik egy érvényes random adattal.
API: https://randomuser.me/api/
(A feladatnak jelenleg nem része a regisztráció megvalósulása, csupán a véletlen adatokkal való feltöltés a cél.) 3. Kriptovaluta árfolyamok Készítsen táblázatot, melyben jelenítse meg az alábbi valuták aktuális árfolyamait magyar forintban:
API: https://api.coingecko.com/api/v3/exchange_rates
A táblázat fölött jelenítse meg az adatlekérés időpontját. 4. GPS koordináták Készítsen űrlapot, ahol megadható két tetszőleges földrazi hely. A Nominatim API-ja segítségével határozza meg mindkét hely GPS koordinátáit, majd a koordináták alapján számolja ki a két hely között lévő távolságot légvonalban!
API: https://nominatim.openstreetmap.org/search?q=&format=json
A keresett hely nevét az API-ban a  q  paraméter értékeként kell megadni.

Két, GPS koordiátáival adott hely között a légvonalban mért távolságot az úgynevezett Haversine formula segítségével lehet kiszámolni:

ahol értelemszerűen a lat, és a lon értékei a szélességi és a hosszúsági fokokat jelölik, R pedig a Föld sugara, melynek középértéke 6371 km. 5. Vonat menetrend Mint ismeretes, a Veszprém-Győr vasútvonal Zirc és Bakonyszentlászló között a Cuha patak völgyében halad át a Bakony erdein. Sokak szerint ez Magyarország legszebb, legizgalmasabb vasúti útvonala, több alagúttal és viadukttal.
A szakasz népszerűsége okán Önnek most az a feladata, hogy egy honlapon megjelenítse a vonat mindig aktuálisan következő hétvégi menetrendjét, mindkét irányba. Készítsen tehát táblázatot, melyben szerepelteti az aktuális hét szombatjának és vasárnapjának járatait Zirc és Bakonyszentlászló között, oda és vissza.
API: https://apiv2.oroszi.net/elvira
Dolgozzon az API dokumentációja alapján. 6. Időjárás előrejelzés Jelenítsen meg időjárás előrejelzést Magyarországra vonatkozóan, a következő 48 órára, óránkénti bontásban! Az alábbi szempontok alapján dolgozzon:
API:
A grafikus megjelenítéshez ikonképeket keressen az interneten.
előző oldal random oldal következő oldal


Eddig 3 hozzászólás van a témához:

2022-02-17 19:41 Erdős Ádám András A következő oldal Gombja
(https://infojegyzet.hu/webszerkesztes/php/valuta/)
szerintem nem működik megfelelően.

2022-02-17 19:42 Erdős Ádám András Hoppá. Az ez utánira gondoltam.

2022-02-17 20:21 Admin Köszönöm, Ádám.
Az valuta-oldalban volt egy bug.
Javítottam.
Új hozzászólás:
E-mail cím:


Erre a címre küldjük ki a hozzászólás jóvá- hagyásához szükséges linket. Az e-mail címet sehol nem tesszük közzé.

Név:


Ez a név fog megjelenni az Ön hozzászólásai mellett.

Mennyi tizenkettő + öt?
Számjegyekkel írja be!Ez a robotok beírása elleni védelem miatt szükséges ellenőrzés.


© infojegyzet.hu, 2021. december