Eszköztár
109 Kezdőlap - Webszerkesztés - PHP - Alapok
ujdomainek.hu

PHP alapok

Szerveroldali programozás

Jegyzet

1. Hogyan is működik a PHP, és általában a kliens-szerver alkalmazások?

A PHP eredeti jelentése: personal homepage (személyes honlap), mely a későbbiekben egészült ki a ma használatos rövidítést magyarázó névre: PHP Hypertext Preprocessor.

Működését tekintve ez egy szerver oldali programozási nyelv. Ez azt jelenti, hogy szemben a HTML, CSS és JavaScript nyelvekkel a PHP-t nem a böngészőnk értelmezi, hanem a PHP program futásához egy szerverre van szükség (ami a fejlesztés fázisában egy a saját gépünkre telepített virtuális szerver is lehet). Ez a szerver fogja tehát az általunk megírt PHP kódot a böngészőnk számára feldolgozni. Ilyen például egy Apache webserver , amit akár saját gépünkre történő telepítés után böngészőből a http://localhost/ címen érhetünk el, és ezen keresztül végrehajtathatjuk a PHP kódunkat.

A szerver-kliens nyelvek működése a következő: A kliens elküldi a kérését a szerver felé. Például egy űrlapon begépelt adatokat (név, cím, stb...). Ezek az adatok megérkeznek a szerverhez, amin ha fut a megfelelő feldolgozó program (akár az imént említett Apache), akkor a tárolt kód alapján a kérést feldolgozza, és visszaküldi a választ. Legyen a programunk feladata, hogy kikeresi az iménti adatok alapján a telefonszámot. Elküldjük a kérést (név, cím), a szerveren ott van a megírt program. Megérkezik a kérés a szerverre, lefut a programunk (például kikeresi egy adatbázisból a név és cím alapján a telefonszámot), majd a megfelelő formátumban visszaküldi a kliensnek az eredményt. Ez egy böngésző esetében azt jelenti, hogy az űrlapon elküldött adatok kitöltése, és a gomb megnyomása után megjelenik egy telefonszám.

Fontos dolog ezzel kapcsolatban, hogy a visszaküldött válaszban az eredeti programkódunkat sosem fogjuk látni, hiszen a szerver nem a forráskódot küldi vissza, hanem az általa előállított eredményt. Tehát hiába nézzük meg az eredmény oldal forráskódját, a feldolgozó PHP algoritmus sosem látszik majd, csupán az, hogy mi lett a szerveroldali kódnak az - alapesetben HTML nyelvű - eredménye.

Röviden tehát a kliens-szerver alkalmazás lényege így írható le:
  1. - elküld,
  2. - feldolgoz,
  3. - visszaküld,
  4. - megjelenít.

2. Mire jó a PHP?

A PHP-t leggyakrabban HTML oldalak forráskódjának előállítására használjuk.

Amikor beírjuk a böngészőbe egy weboldal címét, akkor ezzel utasítjuk a weboldalhoz tartozó szervert, hogy mutassa meg nekünk az adott weboldal tartalmát. Ám ha a beírt weboldal egy PHP kódú program, akkor az adott címhez jellemzően nem egy előre megírt tartalom tartozik, hanem a tartalmat a kérés időpontjában fogja előállítani a szerveren futó PHP értelmező. Vagyis ezek az oldalak nem egy állandó, statikus tartalmat fognak nekünk mutatni, hanem a körülményektől függően mást és mást. Úgy mondjuk, az oldal tartalma a paraméterekhez és más egyéb tényezőkhöz (pl. időponthoz, felhasználóhoz, stb.) igazodva dinamikusan fog igazodni. Ezért az ilyen jellegű weboldalakat dinamikus weboldalaknak nevezzük.

Fentiek értelmében mondjuk, hogy a PHP dinamikus weblapok készítésére szolgáló szerver oldali programozási nyelv. A PHP nyelv szabadon felhasználható, vagyis ingyenes.

3. Mi kell egy PHP program megírásához és kipróbálásához?

A nyelv ismerete
A PHP nyelv elsajátítását az interneten fellelhető meglehetősen sok jegyzet, e-book, video illetve fórum segíti, magyar és angol nyelven is. Ezek közül néhány:
  1. Tanuljuk meg a PHP4 használatát 24 óra alatt
  2. PHP oktatóvideó sorozat (91 rész)
  3. PHP Manual (ENG)

Forráskód szerkesztő
A PHP kód megírása akár egy egyszerű karakteres szövegszerkesztővel is lehetséges, de használhatunk olyan szerkesztőprogramot is, amely megkönnyíti a szintaktikailag helyes kódok készítését. Egy ilyen, ingyenes lehetőséget jelent a Notepad++, melynek honlapja és letöltési lehetősége az alábbi linken található:
  1. Notepad++ honlap és letöltés

Webszerver
A megírt PHP program kipróbálása eleinte a saját gépünkre telepített Apache webszerveren keresztül lehet a legcélszerűbb. Apache telepítésére több lehetőség is kínálkozik, de kezdő szinten az egyszerű kezelhetősége okán általában az AppServ programcsomag javasolható. E szoftver telepítését mutatja be a következő jegyzet.

Érdekesség

Mi az az ElePHPant, és miért használunk elefántot a PHP egyes logóiban? A válasz egyetlen képben tetten érhető:
A gondolat pedig életre kelt. Kattintson a képre:

előző oldal random oldal következő oldal


Eddig 1 hozzászólás van a témához:

2021-09-21 19:42 Erdős Ádám András Tisztelt Admin!
A "Tanuljuk meg a PHP4 használatát 24 óra alatt" weboldal linkje már nem elérhető. Gondoltam szólok.
Erdős
Új hozzászólás:
E-mail cím:


Erre a címre küldjük ki a hozzászólás jóvá- hagyásához szükséges linket. Az e-mail címet sehol nem tesszük közzé.

Név:


Ez a név fog megjelenni az Ön hozzászólásai mellett.

Mennyi tizenhárom + öt?
Számjegyekkel írja be!Ez a robotok beírása elleni védelem miatt szükséges ellenőrzés.


© infojegyzet.hu, 2011. június