Eszköztár
177 Kezdőlap - Webszerkesztés - Jogvita
ujdomainek.hu

Webes jogvita

tanulságokkal

Jegyzet

A facebook PHP Programozás csoportjában jelent meg az alábbi bejegyzés, melynek tartalma több megfontolandó érdekességet is magában rejt a webfejlesztők számára.
A bejegyzés szövege, illetve válogatás az ahhoz érkezett kommentekből a folytatásban látható. Olvassa el figyelmesen mindezek tartalmát, és gondolja végig, hogy saját webfejlesztői tevékenysége során melyek lehetnek azok a buktatók, amelyekbe akár Ön is belefuthat, vagy belefuthatott volna.
Az infojegyzet.hu célja a bejegyzés felidézésével nem az, hogy újabb kommenteket generáljon a facebookon, sőt még csak az sem feltétlenül, hogy az olvasók közül ki-ki előálljon a saját megoldási javaslatával, hanem az, hogy tanulva az idézett esetből webfeljesztőként mi magunk ne kövessünk el hasonló hibákat egy-egy munka elvállalása alkalmával.
Lássuk tehát a bejegyzést:

Sziasztok!

Van egy ügyfelem, akivel elég faramuci helyzet áll fent. Szeretném leírni a történteket, kíváncsi vagyok a ti véleményetekre.

Arról van szó, hogy volt egy ügyfelem, akivel körülbelül fél évig együtt dolgoztunk. Webes karbantartónak lettem felvéve, az volt a feladatom, hogy a webáruházait karbantartsam (módosítások, fejlesztések, termékek feltöltögetése, és a többi).

Mikor hozzá kerültem, majd megütött a guta, annyi volt a munka. A két elődöm kb. fél éve kompletten nem csinált semmit, nekem kellett behozni a lemaradást. 3 hónapig 12-14 órákat dolgoztam neki vasárnapig, hogy meglegyünk mindennel, és azt a munkaidőt, amit eredetileg megbeszéltünk, mondhatni, egy évre előre ledolgoztam.

Nyilván úgy nézett ki a sztori, hogy aránytalanul sok munka volt az elején, és csak akkor érte volna meg az egész, ha még pár évig nála dolgozhattam volna, ugyanis havonta ugyanazt a fix összeget fizette volna, mint az elődeimnek sok éven át. Ez amúgy tényleg így volt.

Ami a problémát jelentette, az az, hogy kb. fél év után összevesztünk, elváltak útjaink. Hogy miért, azt nem részletezném, úgy gondolom, hogy inkább nézeteltérés volt, de a "sok éves" beígért munka csak nem lett meg, és én ott tartottam, hogy az egész együttműködés árban nagyon nem volt kifizetődő nekem.

Amit érdemes lehet megemlíteni, hogy közben nyitott egy új üzletet. Rengeteg pénzt ölt a marketingelésébe, de a véletlen folytán a domain az én nevemen van, és annak tárhelye is. Ha valaki a levelezésünket visszaolvasná, akkor láthatná, hogy ez tulajdonképpen az "ő üzlete", nem az enyém, de jogilag nálam van minden, és az én tulajdonom, még akkor is, ha milliós marketinget rakott rá meg minden és céget.

Ami eszembe jutott, hogy azt mondanám neki, hogy "oké, váljanak el az útjaink, de csak akkor adom vissza a tárhelyről a fileokat és a domaint, ha kifizeti nekem azt az összeget, ami időarányosan minimum jogosnak éreznék, mondjuk azt a különbözetet, ami az 1 éves munkadíjamhoz hiányzik.

Tudom-tudom, felmerül a zsarolás gyanúja. Azonban sejtem, hogyha én állnék a bíróság elé, hogy "na tessék, olvassátok el a levelezésünket. Ott van, hogy mennyit dolgoztam, mik lettek megígérve, mennyi volt a túlóra, kérem a pénzem". Gondolom, a bíróság jól kiröhögne.

Nyilván nem akarok olyan perpatvart, ahol egyértelműen felmerül velem szemben a zsarolás gyanúja, és ezért akár előzetes letartóztatás is járhat, ami mondjuk fél évre teljesen elzárna a munkáimtól meg hasonlók. Nem akarok ilyet megkockáztatni, ezért kérdezem, hogy előállhat-e a zsarolás vádja, ha azt mondom, hogy csak akkor adom vissza neki a domaint és a hozzáféréseket, ha kifizet.

A tények - röviden:

  1. Tárhely és domain enyém jogilag
  2. A cégnév megegyezik a domainnel de a domain előbb volt regisztrálva
  3. A levelezésünkből egyértelműen kitűnik, hogy a biznisz "igazából" az övé, ha valaki elolvasná, de az ígéreteiről is lehetne olvasni a levelezésünkből

Ti mit gondoltok? Mit lehet tenni? Persze, tudom, sokan savazni fogtok, de nem tudom mit éreznétek, ha egy ember mondjuk tartozna nektek 2 millióval.

Néhány komment a válaszok közül:

"Van egy ügyfelem" aztán "webes karbantartónak lettem felvéve"
Most akkor vállalkozó, alkalmazott, vagy éppen bújtatott jogviszonyban voltál nála, mint vállalkozó?

Vállalkozóként nincs túlóra. Ha te menetközben nem húztad be a kéziféket, ha nem jelezted hogy a pénz nem elég, hát annak sajna ennyi volt.

Ha pedig munkavállaló voltál, de közös megegyezéssel elváltak útjaitok, akkor megint csak nem tudsz túlórát lobogtatni.

Nekem "tartozik" egy ember majdnem 3 millióval, de szar volt a szerződés, legközelebb már odafigyeltem.

El kell engedned. "Hülye voltam, ez van, legközelebb nem így teszek."

A domain ha a te neveden van akkor a tied, hacsak nem munkahelyi e-mail, account vagy egyéb hivatalos címhez van kötve, ami nem személyesen a tiéd.

De bármikor mondhatja, hogy vesz új domaint inkább és azzal reklámoz tovább.

Ez nem ilyen egyszerű. Például kinek a megbízásából regisztrált, ki fizetett érte, simán perelhető a domain.

Álljunk meg egy pillanatra!

Ha a domain a tiéd, és az bizonyíthatóan előbb volt meg, mint a cég neve, valamint a cég nem tudja bizonyítani, hogy a cégnevet tőlük nyúltad le még a cégbejegyzés előtt, akkor feltételezhető, hogy a cégnevet az általad kitalált domain névből alkották meg és az alapján jegyeztették be.

Ez alapján ugyan a cégnév nem lesz a tiéd, azonban a domain igen, és szinte azt csinálsz vele, amit akarsz, csak a fantáziád szab határt.

Például kikényszerítheted, hogy a cég számoljon el veled korrekt módon: ő odaadja neked ami a tiéd, cserébe te lehetővé teszed számára, hogy piaci áron megvásárolja tőled a domain nevet. Ez ilyenformán nem zsarolás, mivel a jogos járandóságodat kéred, semmi többet. Ez egy peren kívüli egyezség.

De ez csak akkor van így, ha tényleg te találtad ki a domain nevet, és a cég ennek ellenkezőjét nem tudja bizonyítani (ehhez akár a belső levelezése is elég lehet).

Az, hogy az ő tudta nélkül saját nevedre tetted az üzlet tárhelyét az számára egy vastagon nyertes per. Rossz végén vagy most, sajnos

Ha bíróságra akarsz menni akkor a ki nem fizetett túlórákat igényelheted ha tudod őket bizonyítani.

A domain másik téma.

De jobb lenne ügyvédet kérdezni mint fejlesztőket.

Ügyvéd, már csak azért is mert ő fogja megfogalmazni a leveled hogy jogszerű legyen és ne tűnjön zsarolásnak. Meg eleve tájékoztat mik a lehetőségeid.

Szerintem az ügyvédeket hagyd ki mert lehúzzák rólad a gatyát is. A helyzet jogilag teljesen tiszta. Tiéd a domain, vegye meg. Olyan árat szabsz ami szerinted méltányos. Sehol nincs a dologban zsarolás.

Ahogyan többen javasolták, keress meg egy jogtanácsost, vannak ingyenes fórumok is a neten, ahol segíthetnek a tényállásban.

Pár gondolatom volna még a sztorival kapcsolatban. Hadd ne a végén kezdjem, hanem az elején. Érdemes lehet egy szerződés elkészítését jogászra bízni. Megbeszélni vele, hogy mit akartok... mindkét fél... és azt belefogalmazni egy szerződésbe. Mert különben (mint látjátok) azt fogják az érintettek jogászra bízni (miután összevesztek), hogy a bíróságon képviselje az álláspontjukat és az érdekeiket... és az többe kerül, mint egy korrekten megírt, mindent előre letisztázó szerződés... (Annak aki nem csak alkalmazotti státuszban kódol, hanem megbízási szerződésekkel vagy vállalkozóként dolgozik, érdemes lehet egy jogász/ügyvéd ismerősre szert tenni, hosszú távon hasznos)

A jelen posztban szereplő ügyről sokan mondunk sok mindent. De valójában nem láttuk a szerződéseket és az ügyben született egyéb bizonyító erejű dolgokat, levélváltásokat, email-eket. A posztolónak ezeket kéne átnézetnie egy jogásszal(ügyvéddel). Aztán ezek alapján már kérhet jogi tanácsot... és megbízhatja képviselettel is az adott ügyvédet.

előző oldal random oldal következő oldal


2024-06-24 02:07:37 Admin Köszönöm, ha Ön lesz az első, aki megírja ide véleményét, észrevételét, kérdését ezzel a lappal kapcsolatban.
Új hozzászólás:
E-mail cím:


Erre a címre küldjük ki a hozzászólás jóvá- hagyásához szükséges linket. Az e-mail címet sehol nem tesszük közzé.

Név:


Ez a név fog megjelenni az Ön hozzászólásai mellett.

Mennyi tizenegy + kilenc?
Számjegyekkel írja be!Ez a robotok beírása elleni védelem miatt szükséges ellenőrzés.


© infojegyzet.hu, 2022. január