Eszköztár
102 Kezdőlap - Webszerkesztés - JavaScript - Útiköltség-elszámolás
ujdomainek.hu

Útiköltség

elszámolása

Feladat

Amikor egy munkáltató távolabbi helyszínre küldi ki valamely munkavállalóját munkavégzés céljából, aki az utazáshoz a saját autóját használja, akkor jogszabályban rögzített módon a munkáltató útiköltségtérítésben részesítheti a munkavállalót egyrészt az elhasznált üzemanyag mennyisége után, másrészt az autó amortizációja (értékcsökkenése) miatt. Az elszámolható összeg függ az autó típusától (annak üzemanyagfajtájától, és motortérfogatától), illetve értelemszerűen a teljesített út hosszától.

Fenti összeg meghatározása érdekében készítsen webes felületet, mely egy konkrét út után kiszámolja az adható költségtérítés mértékét, és az így kiszámolt összeget az adatokkal együtt kinyomtathatóvá és aláírhatóvá teszi. Kiindulásként használja az alábbi mintát: A megvalósítás során a következőkre legyen tekintettel:

1.
Az Üzemanyag fajtája mezőben a Benzin és a Gázolaj opciók közül lehessen választani.

2.
Benzinüzemű autók esetén (a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően) a motortérfogat függvényében a következő fogyasztási normákat kell felkínálnia az űrlapnak: Dízelautók esetén a választható fogyasztási normák az alábbiak: 3.
Az üzemanyag egységárát (a tényleges üzemanyagártól függetlenül) a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) teszi közzé minden hónapra. Elszámoláskor ezeket az árakat kötelező alkalmazni. A közzététel helye: A fenti linket tüntesse fel a szerkesztendő weblapon, hogy annak majdani használói közvetlenül juthassanak el a NAV felületére.

4.
Az Ellenőrzés és számítás nyomógomb elsőként ellenőrizze le, hogy minden szükséges adat ki lett-e töltve az űrlapon - hiány esetén jelezzen hibát. Teljesen kitöltött űrlap esetén végezze el, és irassa ki a számítás eredményeit.

5.
Fentiekből az útiköltséget az alábbiak szerint kell kiszámoltatnia a programmal: Az eredményt egész számra kerekítve jelenítse meg!

6.
Az autó értékcsökkenése miatt kilométerenként további 15 Ft költség számolható el.

7.
Az Nyomtatás nyomógomb mindaddig ne legyen aktív (megnyomható), amíg a számolás eredményei nem jelentek meg a felületen - vagyis e nyomógomb aktiválását az előző nyomógomb végezze el a számítások után.

8.
Az Nyomtatás gomb megnyomásának eredményeként jelenjen meg a böngészőben a nyomtatási kép, mely az űrlap eredeti tartalmán kívül a lap alján tartalmazza a mai dátumot, és egy aláíráshelyet is - ám ne szerepeljen már rajta a NAV-os link, valamint a nyomógombok sem.

Segítség a megvalósításhoz


 • Tipp a 2. ponthoz
  A fogyasztási normákat tartalmazó legördülő elem kialakítása úgy elegáns és felhasználóbarát, ha a benne szereplő választható értékek dinamikusan hozzáigazodnak a felette szereplő párbeszédelemből választott üzemanyag fajtájához. Egy ilyen konstrukció megvalósításához ad támpontot a Szovjet és jugoszláv utódállamok című oldalon kialakított mintapélda forráskódja.

 • Tipp a 7. ponthoz
  Egy nyomógombot alapból letiltott állapotban létrehozni a disabled paraméterrel lehetséges:

  <input type='button' ... disabled>

  ezt követően a gombot JavaScriptből engedélyezni pedig az alábbi formációval:

  document.urlap.gomb.disabled = false


 • Tippek a 8. ponthoz
  A nyomtatási képernyő megjelenítése és/vagy a nyomtatás kezdeményezése JavaScriptben a window.print() függvénnyel lehetséges.

  Annak beállítása, hogy a HTML dokumentum egyes részei a nyomtatott változatban ne jelenjenek meg (vagy éppen hogy bizonyos részei csak ott jelenjenek meg), egyebek mellett a CSS-beli @media kulcsszó használatával oldható meg.
  Ennek alapján pl. egy bekezdés, amit csak nyomtatásban szeretnénk látni, de a képernyőn nem, az alábbi beállítással formázható:
  
  	@media screen
  	{  
  	  p.nyomtatni
  	  {
  	    display : none ;
  	  }
  	}
  	
  Ugyanennek mintájára pl. a nyomtatott változatban elrejteni kívánt nyomógombokhoz az alábbi stílusbeállítást érdemes társítani:
  
  	@media print
  	{  
  	  input[type=button]
  	  {
  	    display : none ;
  	  }
  	}
  
  	
 • előző oldal random oldal következő oldal


  2024-06-24 02:45:13 Admin Köszönöm, ha Ön lesz az első, aki megírja ide véleményét, észrevételét, kérdését ezzel a lappal kapcsolatban.
  Új hozzászólás:
  E-mail cím:


  Erre a címre küldjük ki a hozzászólás jóvá- hagyásához szükséges linket. Az e-mail címet sehol nem tesszük közzé.

  Név:


  Ez a név fog megjelenni az Ön hozzászólásai mellett.

  Mennyi tizennyolc + nyolc?
  Számjegyekkel írja be!  Ez a robotok beírása elleni védelem miatt szükséges ellenőrzés.


  © infojegyzet.hu, 2018. október