Eszköztár
62 Kezdőlap - Webszerkesztés - JavaScript - Színtábla
ujdomainek.hu

Színtábla

és színkódok

Feladat

A számítógépek és weblapok által kezelt színekről és színkódokról ezen az oldalon már olvashatott. Ezt felhasználva készítsen programot, mely az alábbi színtáblázatot jeleníti meg böngészőben, a sarkokon jelölt színkódoknak megfelelően!

#000000 #FF0000
#00FF00 #FFFF00


Oldja meg, hogy bármelyik színes négyzetre ráhúzva az egeret, jelenjen meg az adott négyzet színkódja!

Tipp a megoldáshoz

A színtáblázat a szorzótábla mintájára készíthető el. Most a táblázat 16x16-os lesz, a hozzá tartozó ciklusok pedig 0-tól 15-ig fognak menni. Ám a színkódokhoz 10-től a számokra mint hexadecimális számjegyekre kell tekinteni, vagyis a programban át kell váltani a számokat 16-os számrendszerbe. Ehhez a lehetőséget a függvény kínálja, melyet paraméter nélkül általában arra használunk, hogy egy számot szöveg típusúvá alakítsunk, ám paraméterként megadható a függvény számára az ún. radix, mely ha 16-os, akkor a szöveggé alakítás 16-os számrendszerben fog megvalósulni.

További feladatok

Egészítse ki a kezdeti ábrát jobbra: a folytatásban a jobb szélen fent a bíbor (#FF00FF), lent pedig a fehér (#FFFFFF) színekig alakítsa a négyzeteket.


Mivel a színek közül még hiányzik a kék (#0000FF), és a cián (#00FFFF), ezért bővítse tovább a táblázatot ezekkel is.


Bár most már minden alapszín szerepel a táblázatban, az ábrát bőven van lehetőség tovább folytatni, hiszen egyrészt a színátmenetek variálásával újabb színek csalogathatók elő, másrészt tudjuk: a lehetséges színek száma 3 számjegyű színkódok esetén is 4096.

előző oldal random oldal következő oldal


Eddig 3 hozzászólás van a témához:

2024-02-22 14:03 lvntttt Sziasztok, valaki eltudná nekem küldeni a teljes feladat kódját feladatrészekre bontva? köszönöm előre is.

2024-03-04 23:36 Fragler Szia Ivntttt.

Az első részfeladatot megoldottam. A linken megtalálod a kódot. Ha kell segítség az értelmezésében, írj bátran. Megpróbálom megoldani a többit is, és azokat is elküldom.

https://jsfiddle.net/bdyhgs5q/34/

2024-03-04 23:48 Fragler 2. részfeladat
https://jsfiddle.net/ej5Lqbrh/1/
Új hozzászólás:
E-mail cím:


Erre a címre küldjük ki a hozzászólás jóvá- hagyásához szükséges linket. Az e-mail címet sehol nem tesszük közzé.

Név:


Ez a név fog megjelenni az Ön hozzászólásai mellett.

Mennyi tizenhét + három?
Számjegyekkel írja be!Ez a robotok beírása elleni védelem miatt szükséges ellenőrzés.


© infojegyzet.hu, 2019. február