66 Kezdőlap - Webszerkesztés - JavaScript - Kókuszdió
ujdomainek.hu

Kókuszdió

Mennyit gyűjtöttek?

Feladat

Készítsen programot a következő probléma megoldására!

Öt hajótörött ért partra egy lakatlan szigeten. Nagyon éhesek voltak, ezért úgy határoztak, hogy kókuszdiót gyűjtenek a környező pálmákról. A gyűjtés nagyon eredményes volt, rengeteg diót sikerült több kupacba összehordaniuk. De nagyon el is fáradtak a munkában, így hát lefeküdtek a fehér homokba, a pálmák árnyékában, hogy kialudják magukat.

Kis idő múlva az egyikük felébredt, és így gondolkodott: míg a többiek alszanak, én szétoszthatnám a kókuszokat, így amikor majd felébrednek, csak enniük kellene. Eszerint is cselekedett. Öt egyenlő kupacra osztotta a diókat, de egy kimaradt, amit feldobott az egyik majomnak a legközelebbi fára. Ezek után a saját kupacát elásta. Mikor végzett, a társai még mélyen aludtak, így hát ő is folytatta az alvást.

Rövidesen egy másik hajótörött is felébredt, és pontosan úgy gondolkodott, mint az elsőként ébredő társa. Egyesítette a négy kupacot, majd öt egyenlő részre osztotta a diókat. De egy neki is kimaradt, ezért azt feldobta a majomnak a fára. Ő is elásta a saját részét, majd lefeküdt aludni.

Rövid időn belül a maradék három ember is sorban felébredt, és az előző két hajótörötthöz hasonlóan mindegyikük felosztotta öt részre az addig el nem ásott diókat, és a saját részüket elásták. Mindegyiküknél pontosan egy dió maradt ki, így végül a majom öt kókuszt kapott.

Másnap reggel, mikor mindannyian felébredtek és tele voltak energiával, anélkül, hogy tudták volna, hogy a többiek is ugyanúgy cselekedtek, míg ők aludtak, szétosztották a még meglévő kókuszdiókat öt egyenlő részre. Ekkor a majomnak már nem jutott.

Vajon hány kókuszdiót szedhettek összesen?
előző oldal random oldal következő oldal


Eddig 3 hozzászólás van a témához:

2018-12-10 13:35 Balogi Alex és Horváth Marcell Szépen Köszönöm.

2018-12-12 09:00 Czehmeiszter Mihály Fúj

2018-12-12 09:02 Pollák Bertalan Robinson Crusoe
Új hozzászólás:
E-mail cím:


Erre a címre küldjük ki a hozzászólás jóvá- hagyásához szükséges linket. Az e-mail címet sehol nem tesszük közzé.

Név:


Ez a név fog megjelenni az Ön hozzászólásai mellett.

Mennyi tizennyolc + öt?
Számjegyekkel írja be!Ez a robotok beírása elleni védelem miatt szükséges ellenőrzés.


© infojegyzet.hu, 1999. október