Vitaminok A-vitamin Funkciója: növekedés, szürkületi látás, a szaruhártya egészsége, fertőzéssel szembeni ellenállás. Hiánya fejlődési zavarokat, farkasvakságot, a bőr szárazságát okozza. Forrásai: tejtermékek, halmájolajak, tojássárgája. A sárgarépában és zöldségfélékben található karotint a szervezet A-vitaminná alakítja. B1-vitamin Funkciója: szénhidrát anyagcsere: az idegrendszer működése. Hiánya vizenyősödést vagy végzetes fogyással járó beriberit okoz. Forrásai: élesztő, tojássárgája, máj, búzacsíra, borsó, bab. B2-vitamin Funkciója: szövetlégzés. Hiánya a nyelv és az ajak gyulladását okozza. Forrásai: élesztő, élesztő- és húskivonatok, tej, máj, sajt, tojás, zöldségfélék. B12-vitamin Funkciója: vérképződés. Hiánya vészes vérzékeny¬séget okoz. Forrásai: élesztő, hús, máj, vese, tej, sajt, tojás, zöldségfélék. C-vitamin Funkciója: energiatermelés, anyagcserefolya¬matok, fertőzéssel szembeni ellenállás. Hiánya skorbutot , vérzékenységet, fáradékonyságot okoz. Forrásai: paprika, citrom, zöldségek, gyümölcsök. D-vitamin Funkciója: csontok egészséges fejlődése. Hiánya a csontok görbülését, törékenységét, csontlágyulást okoz. Forrásai: vaj, halmájolaj. A növényi olajokban található előanyagot a szervezet alakítja D-vitaminná napsugárzás hatására. E-vitamin Funkciója: az idegrendszer, az izomzat és a here normális működéséhez illetve a terhesség ki¬hordásához fontos. Hiánya nem jellemző. Forrásai: növényi magvak és olajok, saláták, zöldfőzelékek, tej, vaj. K-vitamin Funkciója: megfelelő májműködés. Hiánya nem jellemző. Forrásai: bélbaktériumok termelik, külső bevitele általában nem szükséges.