Eszköztár
319 Kezdőlap - Vizsgafeladatok - Telekocsi (programozás)
ujdomainek.hu

Telekocsi

Programozás vizsgafeladat

Feladat

Valósítsa meg az alábbi feladatot a tanult programozási nyelven:


Forrásfájl:


A feladat megoldására ajánlott időkeret:

40 perc
Ahhoz, hogy Ön ellenőrizni tudja munkaidejét, használhatja az itt található stoppert. Az órát Önnek kell elindítania, az idő számolását pedig szükség esetén bármikor szüneteltetheti. Az óra 40 perc után sem fog megállni - addig számol, amíg Ön le nem állítja. Viszont az idő 3/4 részének elteltekor diszkrét figyelmeztető hangjelzést fog adni, majd pedig az időkeret lejártával csipogni fog. A hangokat az alábbi hangszóró ikonokra kattintva előzetesen ki is próbálhatja.
  •   Figyelmeztető hang 30 perc után
  •   Csipogó hang az időkeret végén
Amennyiben nem szeretne hangjelzéseket hallani, akkor ezt kikapcsolhatja a stopperen.

előző oldal random oldal következő oldal


Eddig 11 hozzászólás van a témához:

2019-05-03 11:37 András Kedves Admin!

Az lenne a kérdésem, hogy előfordulhat, hogy a feladatokra kapott eredmény nem egyezik meg a mintában szereplő végeredménnyel?

2019-05-05 15:32 Admin Kedves András,

őszintén szólva bármi előfordulhat, de a kitűzött vizsgafeladatokat jellemzően elég sokan ellenőrzik: kicsi a valószínűsége, hogy hiba lenne a mintában.
Ha konkrétan megírja, melyik feladatra és milyen eltérésre gondol, úgy könnyebb egzaktul válaszolni a kérdésére ;)

2019-10-23 14:40 Dalnoki Róbert András!

Igen mind a forrás fájlokban, mind a feladatban a "minta" részlegen más más értékek vannak, de ezért is minta képpen nevezték el, nem pedig elvárt kimenetnek, így ha bármi hiba is van, semmi probléma nincs.

Pl.: A legnagyobb férőhelyű autó a feladatban 11-et jelöl, amíg a valóságban 6 a max és nem csak egy autó van ilyen.

Vagy akár a legelső feladatban is könnyen ellenőrizheted, mivel 40 db fuvar hirdetést jelöl a feladat, de a valóságban az "autok.csv" fájlban 501 sor van (-1 sor a fejléc miatt).

...

2020-10-12 12:08 K.Szilvia Kedves Admin!

Nagyon sokat segítenek Nekem a feladatok az OKJ-ra való felkészülésben, szerintem nagyon sokak nevében mondhatom, hogy nagyon köszönjük a sok belefektetett munkát.
Mivel a legtöbb feladatban jó a minta nagyon frusztráló, ha esetleg nem, nehéz eldönteni, hogy én csináltam hibát vagy a feladat rossz. Mivel már több feladatot is megcsináltam, ha van rá lehetőség én nagyon szívesen elküldeném akár a megoldást, akár azt, hogy jó-e a feladat, hogy másoknak a segítségére legyen. Lenne esetleg lehetőség valahol megjeleníteni a megoldásokat? Én is szívesen megnézném másokét, mert tudom, hogy az enyém biztos nem a legoptimálisabb, de segítség lehet olyanoknak, akik vagy megakadtak, vagy infó egy másik megközelítésről.
Pl. ebben a feladatban nagyon érdekelne a megoldás, mert minta teljesen más, mint maga a feladat, szerintem változtattak a source fájlon mióta megcsinálták a mintát.
Üdvözlettel:
K.Szilvia

2020-10-12 17:17 Admin Kedves Szilvia!

Örülök, ha hasznát tudja venni a feladatoknak, és köszönöm a visszajelzést.

Mint a korábbi hozzászólásokban is tetten érhető, ehhez a feladathoz valóban olyan forrásfájlokat küldtek a vonatkozó vizsgára, melyből egy helyes program nem azokat az eredményeket produkálja, melyek a mintában szerepelnek - másként fogalmazva: a forrásfájlok nincsenek összhangban a mintabeli megoldással. Sajnos számolni kell vele, hogy ez a jelenség egy későbbi központi vizsgán is előfordulhat - ez ellen nem sokat tehetünk.

Ugyanakkor oldalunkon, itt az infojegyzet.hu-n továbbra sem szeretnénk, ha a megoldások is elérhetőek lennének, mert változatlanul úgy gondoljuk, hogy a saját tapasztalat - legyen az jó, vagy éppen frusztráló - sokkal inkább segíti a tanulást, a vizsgára készülést, mint kész kódok megtekintése.
Nyilván vannak olyan tudatos tanulók, akik a kész kódokat csak ellenőrzés céljából néznék meg, de sokan valószínűleg nem így cselekednének, hanem ránézve a kész kódra, esetleg megértve azt, kényelmesen ringatnák magukat a tudás illúziójában - egészen a vizsgáig :(
Fenti szemléletünk okán valójában mi sem tároljuk mások megoldásait, így konkrétan tehát nem is tudnék mutatni Önnek kész megoldást a feladathoz - hacsak nem írnék gyorsan egyet...

Köszönöm megértését.


2021-02-05 12:07 Papp Péter Felvetődött a kérdés az 5.-6. feladatban, hogy a közben betelt helyeket kell-e kezelni. Minél többször olvasom, annál bizonytalanabb vagyok. A "beérkezési sorrend" a kezelésre, ennél fogva a szabad helyek folyamatos csökkentésére utal, de biztos azért nem vagyok benne.

2021-04-22 11:48 marekmarakmaro Szerintem kissé hibás a minta. A 2. feladatban pl nekem 500 jött ki, próbáltam telefonszám alapján is megszámolni őket, de sehogy sem jött ki 40, mint ahogy a mintán látható

2021-05-06 18:10 Banana19 A mintától valóban jelentősen eltér a forrásfájl, de nem ez a lényeg.
C# megoldásom: https://gitlab.com/kkiki2001/telekocsi

2022-06-06 22:18 ztibor Megoldás Python-ban

https://github.com/ztibor/ztibor/blob/main/Telekocsi.py

2023-12-25 16:42 nrudolf Megoldás Python-ban

https://github.com/nrudolf-kvar/telekocsi/blob/main/telekocsi.py
Új hozzászólás:
E-mail cím:


Erre a címre küldjük ki a hozzászólás jóvá- hagyásához szükséges linket. Az e-mail címet sehol nem tesszük közzé.

Név:


Ez a név fog megjelenni az Ön hozzászólásai mellett.

Mennyi tizenhárom + kilenc?
Számjegyekkel írja be!Ez a robotok beírása elleni védelem miatt szükséges ellenőrzés.


© infojegyzet.hu, 2019. április