Eszköztár
8 Kezdőlap - Videótár
ujdomainek.hu

Videótár

Filmek az informatika és az internet világából

Dokumentumfilmek
58:17

Algoritmusok - A modern élet szabályai 2015

Mindennapi életünket algoritmusok hatják át, noha erről gyakran elfeledkezünk. Arcfelismerés. Csoki, vagy chili. Pagerank a weben - és a fociban. Párosítás: a jó házasság titka. Az utazó ügynök algoritmusa: a méhek okosabbak? Megoldhatatlan feladatok - heurisztikus megoldások. Repülőtér-irányítás. Xbox. Önmagukat író algoritmusok. Marcus du Sautoy professzor feltárja néhány izgalmas algoritmus természetét és hatását életünkre.
46:59

A Google világa 2010

A Google nevű amerikai céget 1998-ban azzal az ambiciózus céllal hozták létre alapítói, Larry Page (1973-) és Sergey Brin (1973-), hogy "rendszerezzék és mindenki számára hozzáférhetővé tegyék a világ valamennyi információját". És bár ehhez a gigantikus vállalkozáshoz az alapítóatyák bevallása szerint is háromszáz év kell, a Google azóta alaposan kiterjesztette tevékenységi körét - egyebek mellett az olyan kiegészítő alkalmazások beindítása által, mint például az Android, a Chrome, a Wave, a Picassa, vagy éppen a Google Ocean. A film segítségével legyen ön is tanúja egy világhírű, a Földet mára szó szerint behálózó cég megszületésének és működésének!
46:59

A Google kulisszatitkai 2006

A filmből megismerhetjük a Google keresőfelülete mögött álló egyre jelentősebbé váló cég történetét, termékeit, célkitűzéseit. Emellett szakértők fejtik ki aggályaikat jogi és adatvédelmi szempontból megközelítve a témát.

Egy videó arról, hogy az adataink - amelyeket önként szolgáltatunk -, vajon mennyire vannak biztonságban. Egy videó arról, hogy a világ egyik legnagyobb vállalata hogyan is gondolkodik a személyes adatvédelemről. Egy videó a Gmailről, a Calendarról, a Google Earth-ről, a Book Search-ről és természetesen magáról a keresőről. Egy lépéssel közelebb a Nagy Testvér megismeréséhez. Tanulságos lesz!
52:48

A tervezett elavulás története 2010

A tervezett elavulás ötletét először a XX. század első felében vetették fel, mint a válságból való kilábalás eszközét. Számos cég és kartell a színfalak mögött valósított meg hasonló eljárásokat (pl. a Phoebus-kartell az általuk gyártott izzók élettartamát korlátozta). Aztán az 50-es évekre már nyíltan űzték ezt a gyakorlatot a piacvezető vállalatok, az emberek egy idő után teljesen természetesnek vették, és megszületett a "fogyasztó". Ebben nagy szerepe volt Edward Bernays-nek, aki megalkotta a manipulatív reklámokat, és a propagandát újracsomagolva megalkotta a PR-t. Manapság a tervezett elavulást már tanítják a mérnökhallgatók és marketingesek számára, csak termék-életciklus néven fut.
1:05:03

Neumann János (John von Neumann) 1984

A XX. század egyik legfontosabb tudósegyénisége volt   Neumann János (1903-1957). A század első felében a matematika és az atomenergia felhasználása volt a meghatározó a világ fejlődése tekintetében, a második felében pedig az informatika és a biológia. Neumann János mind a négy tudományágban úttörő jelentőségűt alkotott - ám leggyakrabban informatikai vonatkozásban, a Neumann-elvek kapcsán emlegetjük nevét.
Róla szól a portréfilm, melyben nem kisebb tudóstársak beszélnek róla, mint Szentágothai János, Teller Ede, Wigner Jenő, és még sokan mások.
1:29:58

Vakondok 2 - Demoscene - Az Algoritmusok Művészete 2012

Az 1980-as évek elején valami örökre megváltozott a világban. A számítástechnika, főleg a sokak számára elérhető áron megjelent Commodore 64 számítógépeknek köszönhetően, betört a háztartásokba, tömegek számára nyitva meg ezzel a lehetőséget digitális alkotások létrehozására.
De nem csak a már meglévő alkotófolyamatokat ültetették át a számítógépek kezelőfelületeire, hanem teljesen új, mindezidáig kivitelezhetetlen művészeti formák is megjelentek. A számítógépek lehetőséget teremtettek ugyanis arra, hogy az alkotó, fizikai beavatkozás nélkül, csupán a matematika nyelvén kommunikálva, programkódokat írva hozhasson létre képi és hanghatásokat, és kombinálja ezeket a legkülönfélébb audiovizuális hatások elérése érdekében.
Ilyen technika alkalmazásával, vagyis számítógépre írt programokként születettek meg a demok, és velük együtt a demoscene nevű szubkultúra.
?:??:??

????

Ön is ismer olyan dokumentumfilmet, aminek itt lenne a helye?

Írja meg hozzászólásként az oldal alján!
Életrajzi filmek
2:00:27

A közösségi háló (Social Network) 2010

Mark Zuckerberg (1984-) jobban ért a számítógépekhez, mint a csajozáshoz. A Harvard egyetem diákja ideje nagy részét a gépe előtt tölti. 2003-ban új ötlettel áll elő: egy olyan oldalt indít a világhálón, ahol a haverok közösségi életet élhetnek. A kollégiumi szobából indult Facebook valóságos kommunikációs forradalmat hozott, és alapjaiban változtatta meg a világot, az emberi kapcsolatokat - és megváltoztatta az alkotóját is. Hat esztendővel és ötszázmillió ismerőssel később Zuckerberg a világ legfiatalabb milliárdosa. Egykor békés, nyugodt életről álmodott, a siker azonban felkavarta mind a szakmai, mind a magánéletét.
(forrás: PORT.hu )
Steve Jobsról, az Apple Computer alapítójáról több mozifilm is készült, melyek Jobs különböző életszakaszait mutatják be - nem kevés átfedéssel. Hogy a filmek közül melyik a legjobb? Ezt mindenki eldöntheti saját maga.
1:32:47

A szilikonvölgy kalózai 1999

A számítástechnika rövid idő alatt történelemmé vált, sikeres szakemberei pedig legendák. Az Apple és a Microsoft cégek alapítóinak életútjáról készült a film. Steve Jobs (1955-2011) és Steve Wozniak (1950-) a lényegesen drágább, de megbízhatóbb személyi számítógépek piacán maradtak fent, miközben többször fenyegette őket birodalmuk összeomlása. Bill Gates (1955-) és Steve Ballmer (1956-) pedig a Microsoft sikertörténetét példázzák. Hogyan hozták meg korszakalkotó döntéseiket és milyen hibákat vétettek? Mindkettő hatásait munkánk során nap mint nap tapasztalhatjuk...
(forrás: PORT.hu )
2:02:12

Jobs - Gondolkozz másképp 2013

Steve Jobs, az Apple alapítója és elnöke a számítástechnika egyik megújítójaként vonult be az iparág történetébe és a köztudatba. A róla készült életrajzi filmben Ashton Kutcher megformálásában követhetjük nyomon pályafutásának főbb állomásait, a sikereket, a bukást és a nagy visszatérést.
(forrás: PORT.hu )
2:02:21

Steve Jobs 2015

A három ikonikus termékbemutató kulisszái mögött játszódó, és az iMac 1998-as prezentációjával végződő Steve Jobs betekintést nyújt a digitális forradalom műhelytitkaiba, és intim portrét rajzol az események középpontjában álló briliáns emberről. (forrás: PORT.hu )
2:14:49

Snowden 2016

Edward Snowden a hazáját akarta szolgálni. Bár egészségi állapota katonai karrierjének hamar véget vet, informatikusként azonban helyet kap a titkosszolgálatnál. Itt aztán megdöbbentő felfedezést tesz: az amerikai kormány a világon bárkit képes megfigyelni, telefonokat hallgat le, e-maileket olvas el, még a laptopunk kameráin keresztül is képes megfigyelni saját otthonunkban. Snowden, aki szentül hisz a szabadságban és az Amerikai Egyesült Államokban, válaszút elé kerül: vagy ő is asszisztál a kormány illegálisnak vélt és etikátlan cselekedeteihez, vagy nyilvánosságra hozza mindazt, amit megtudott és menekülni kényszerül...
(forrás: PORT.hu )
2:08:15

A WikiLeaks-botrány 2013

Julian Assange (Benedict Cumberbatch) és barátja (Daniel Brühl) elhatározzák, hogy górcső alá veszik a hatalmat gyakorlók kétes tevékenységeit. Filléres büdzséből létrehozzák a WikiLeaks weboldalt, mely lehetővé teszi, hogy név nélkül bárki publikálhasson olyan bizalmas adatokat, melyek az állami bűnözésre irányítják a figyelmet. Publikációikkal globális diplomáciai viharokat okoznak. Munkakapcsolatuk és barátságuk azonban megroppan, amikor birtokukba kerülnek az amerikai titkosszolgálat legnagyobb diszkrécióval kezelt dokumentumai.
(forrás: PORT.hu )
1:54:20

Kódjátszma (The Imitation Game) 2014

A második világháború egyik legnagyobb hatású, mégis talán legkevésbé ismert hőse a tragikus sorsú Alan Turing (1912-1954), aki nélkül ma lehet, hogy egészen máshogy nézne ki Európa és a világ térképe. A 1912-ben született zseniális matematikust napjainkban is a modern számítógép-tudomány egyik atyjaként tiszteljük. A második világháború alatt a brit Bletchley Parkban működő kódtörő központ munkatársaként dolgozott és kulcsszerepe volt a német Enigma nevű titkosító gépek jeleinek megfejtésében. Ez a becslések szerint legalább két évvel rövidítette le a második világháborút és elősegítette a németek legyőzését. A teljes titokban zajló műveletről egyébként a hetvenes évekig senki sem tudott.
(forrás: PORT.hu )
2:06:43

A számolás joga (Hidden Figures) 2016

A film azoknak a fekete matematikusnőknek az igaz történetét meséli el, akik a feminista és a polgárjogi mozgalmak viharai közepette a NASA-nál végzett számításaikkal hozzájárultak Amerika legjelentősebb űrbéli eredményeihez. Az emberi számítógépek néven ismert, női matematikusokból álló csoport tagjai ceruzák és mechanikus számológépek segítségével számoltak olyan röppálya adatokat, amelyek felhasználásával aztán a Mercury-program keretében rakétákat és asztronautákat lőttek fel az űrbe. A történet fontos momentuma, hogy szintén a női matematikusok segítették beüzemelni a NASA-hoz kerülő egyik első IBM számítógépet is, melyhez a gyártó cég által fejleszett Fortran programozási nyelv elsajátítása volt szükséges.
2:15:30

Egy csodálatos elme (A Beautiful Mind) 2001

1947: John Forbes Nash Jr. megérkezik a Princeton egyetemre, hogy matematikát tanuljon. A titokzatos nyugat-virginiai zseninek sem pedigrés iskolai múltja, sem pénze nincs elég ahhoz, hogy bekerüljön az elit diákok körébe. Ám számára semmit sem jelent a társasági élet - sem az órák látogatása. A különc fiút egyetlen dolog érdekli: egy egészen eredeti ötlet megtalálása. A matematika szakon könyörtelen verseny folyik, és sokan szívesen látnák Nash bukását. Mégis épp a rivalizálás adja meg neki a kellő lökést: egy este a helyi bárban megfigyeli, hogyan versengenek a fiúk egy szőke lányért, és az ötlet, mely oly régóta kísérti, megfogan. Megírja dolgozatát a játékelméletről - a versengés matematikájáról -, mely bátran szembeszegül Adam Smithnek, a modern közgazdaságtan atyjának, doktrínáival. 150 év elfogadott gondolatvilága hirtelen idejétmúltnak tűnik és Nash élete örökre megváltozik. Megnyer egy rangos ösztöndíjat és tanári állást kap, de nem elégedett. A tudomány jelentős szerepet játszott Amerika második világháborús győzelmében, és most, a hidegháború csúcsán Nash feladatot akar az új konfliktusban. Vágyai teljesülnek, amikor felbukkan a rejtélyes William Parcher, és szigorúan titkos megbízatást ad neki: ellenséges kódokat kell megfejtenie. Nash teljes szívvel és aggyal veti magát a munkába. Ám szívére másfelől is vár feladat. Megismerkedik a gyönyörű és ragyogóan okos Aliciával, aki Nasht egy számára eleddig teljesen ismeretlen fogalommal ismerteti meg: a szerelemmel. Összeházasodnak, de Nash nem avathatja be hitvesét kettős életébe. Ám ennek a munkának, veszélynek és titkolódzásnak súlyos ára van... (forrás: PORT.hu )
?:??:??

????

Ön is ismer olyan életrajzi filmet, aminek itt lenne a helye?

Írja meg hozzászólásként az oldal alján!
Akciófilmek
1:42:23

Keresés (Searching) 2018

Egy 16 éves lány eltűnik. A rendőrség nyomoz, az apa türelmetlen, az ügy nem halad. A lány apja úgy dönt, hogy maga is kezébe veszi a kutatást, és bemerészkedik arra a területre, ahol ugyan bizonytalanul, tájékozatlanul mozog, de egyedül ott találhatja meg eltűnt lánya nyomait: a neten.
Úgy érzi, minden titok egyetlen helyen gyűlt össze, és minden rejtély megoldása itt található: egy laptopon. Megküzd az ismeretlen világgal. Virtuális térben mozog, de valódi eredményt akar: a lányát.
Ebben a szupermodern thrillerben minden izgalmas pillanatot digitális eszközökön keresztül lát a néző: bár ez teszi valóságossá, mégis minden különlegesen izgalmassá válik tőle.
(forrás: PORT.hu )
1:36:16

Idegpálya (Nerve) 2016

Játékos vagy néző vagy?
A középiskolás Vee (Emma Roberts) nem az a kimondottan bevállalós típus, megszokta, hogy inkább csendben, a háttérből figyeli az eseményeket. Egy nap azonban barátai unszolására benevez egy népszerű online közösségi játékra, az Idegpályára, ahol a Nézők határozzák meg, milyen vakmerő feladatokat kell teljesíteniük a Játékosoknak élő, egyenes adásban.
Vee a New York-i éjszakában összetalálkozik a titokzatos idegennel, Iannel (Dave Franco), akiről hamarosan kiderül, szintén az Idegpálya játékosa. A Nézők egyből felfigyelnek rájuk és irányításukkal már együtt kell végigcsinálniuk a vadabbnál vadabb feladatokat. A páros néhány óra leforgása alatt óriási népszerűségre tesz szert az internetes szurkolótábor körében. Ám ami ártalmatlan versengésnek indult, hamarosan adrenalintól túlfűtött hajszává alakul - a Nézők egyre követelőzőbbekké, a feladatok egyre veszélyesebbekké válnak. Vee számára pedig már nemcsak a hírnév és a győzelemért járó pénz, hanem annál sokkal drágább dolog: az élete a tét.
(forrás: PORT.hu )
1:35:32

Hacker 2016

Alex, az ukrán emigráns Kanadába érkezik, ahol belekeveredik egy online bűnszervezet, a Darkweb ügyleteibe. Megtanulja, hogyan nullázzon le hitelkártyákat, ATM-eket, hogyan törjön be a bankokba vagy akár a tőzsdére. Bár a férfi csak segíteni szeretett volna anyagi gondokkal küszködő szülein, miután édesanyját kirúgják banki állásából, Alex személyes bosszúhadjáratba kezd a bankrendszer ellen.
Igaz történet alapján.
Angol nyelvű, magyar felirattal.
(forrás: mafab.hu )
1:41:47

Who Am I - Egy rendszer sincs biztonságban 2014

Benjamin egy átlagos fiatal, átlagos élettel, akinek a hétköznapjait egy nap fenekestül fogja felfordítani az öntörvényű Max. A magányos tinédzser egyszeriben társaságra talál, ráadásul kettejüket összeköti egy közös szenvedély: a hackelés. Max barátaival közösen létrehozzák hacker csapatukat, a Clay-t. A csapat briliáns módon tör fel biztonságosnak hitt rendszereket, és első sikereik után egyre nagyobb kihívásokat állítanak maguk elé. Életében először Benjamin is hiszi magát valakinek, olyan embernek, akinek hatalma van, és tiszteletet vív ki tetteivel. A szórakozásként indult hackercsoport tevékenysége azonban hamarosan halálos játszmába fordul, amikor a német titkosrendőrség és az Interpol is nyomozni kezd tevékenységük ellen, és körözni kezdik a felforgató hackereket.
(forrás: PORT.hu )
2:05:08

Tron: Örökség 2010

Sam Flynn hétéves volt, amikor a világ legjobb videojáték-fejlesztőjeként számon tartott apja rejtélyes körülmények között eltűnt. Húsz esztendővel később az önfejű Samet még mindig nem hagyják nyugodni a történtek. Amikor nyomozni kezd a régi Flynn Játékteremből küldött különös szignál után, hirtelen egy digitális világba csöppen, amelyben húsz éve tartják fogságban Kevint. Az amazon Quorra segítségével apa és fia megpróbálnak megszökni a Kevin által alkotott kibervilágból. Egy könyörtelen gazember azonban mindent megtesz annak érdekében, hogy szándékukat keresztülhúzza.
(forrás: PORT.hu )
?:??:??

????

Ön is ismer olyan mozifilmet, aminek itt lenne a helye?

Írja meg hozzászólásként az oldal alján!
előző oldal random oldal következő oldal


Eddig 4 hozzászólás van a témához:

2020-12-05 19:55 Reni Szuper, hogy rátaláltam :) A diákok is örülnek neki!

2020-12-07 21:07 Admin Köszönöm, Reni.
Ennek örömére ki is egészítettem a listát egy nagyon jó filmmel: A számolás joga - mely nem csak történelmileg érdekes, hanem mai szemmel nézve is aktuális lehet.

2022-05-11 08:20 Violetta Algoritmusok- A modern élet szabályai (2015):
https://www.youtube.com/watch?v=-DVOeuMECco

2022-05-21 11:51 Admin Köszönöm, Violetta, ez valóban nagyon ide kívánkozó film, és nem ismertem. Fel is vettem a listába.
Új hozzászólás:
E-mail cím:


Erre a címre küldjük ki a hozzászólás jóvá- hagyásához szükséges linket. Az e-mail címet sehol nem tesszük közzé.

Név:


Ez a név fog megjelenni az Ön hozzászólásai mellett.

Mennyi tizennyolc + három?
Számjegyekkel írja be!Ez a robotok beírása elleni védelem miatt szükséges ellenőrzés.


© infojegyzet.hu, 2019. szeptember