Eszköztár
22 Kezdőlap - Programozás - TIOBE index
ujdomainek.hu

TIOBE index

A programozási nyelvek népszerűsége

Jegyzet

A TIOBE programozói közösség indexe a programozási nyelvek népszerűségének mérőszáma, amelyet a hollandiai Eindhovenben székelő, 2000-ben alapított TIOBE Software BV szoftvercég hozott létre és tart fenn.
A TIOBE nevet az angol The Importance Of Being Earnest kifejezésből származtatta a vállalat, mely magyarul azt jelenti: a leleményesség fontossága. A kifejezés Oscar Wilde egy 1895-ös vígjátékának címe. Ezzel a névvel a TIOBE Software alapítói hangsúlyozzák őszinte és professzionális hozzáállásukat az ügyfelekhez, beszállítókhoz és kollégákhoz.
A népszerűség számításának alapja a nyelv nevét tartalmazó keresési találatok száma - vagyis az, hogy a világ meghatározó keresőmotorjai hány találatot adnak a program nevére való rákeresés eredményeként. Ennek megfelelően hangsúlyozottan nem arról van benne szó, hogy melyik a legjobb programozási nyelv, vagy hogy melyik programozási nyelven készül a legtöbb kódsor. Mindennek ellenére a találatok száma utalhat arra, hogy aktuálisan mely nyelv foglalkoztatja leginkább a programozókat, illetve mely programnyelvekhez kapcsolódóan lehet könnyebb, vagy nehezebb álláshoz, munkához jutni világszerte.

Az index havonta kerül frissítésre. A 2021. októberi TOP10 lista az alábbi ábrán látható, az aktuális állapot pedig a cég honlapján érhető el:https://www.tiobe.com/tiobe-index/

2021. októbere különös dátum a lista életében, hiszen ekkor fordult elő először, hogy a legelső helyen a Phyton programozási nyelv szerepelt, megtörve ezzel a C és a Java nyelvek hosszú ideig tartó hegemóniáját. A Python, amely a Perl alternatívájaként, egyszerű szkriptnyelvnek indult, éretté vált. Könnyű tanulhatósága, hatalmas könyvtárai és széles körű használata mindenféle területen mára a legnépszerűbb programozási nyelvvé tette.
A havi adatok egy-egy programnyelv vonatkozásában 20 évre visszamenőleg is elérhetőek, és grafikonon megtekinthetőek. Példaként a JavaScript iránt érdeklődés ekképpen alakult az elmúlt két évtizedben:Az index kritikája

Többen úgy vélik, hogy a TIOBE inkább csak "zajt" mér, vagyis azt, hogy mennyien beszélnek egy-egy programozási nyelvről - de ezt nem volna szabad "népszerűség"-nek nevezni. Mások a rangsorolás módszerét érzik szubjektívnek, szakmai alapot nélkülözőnek.

Egyéb rangsorolás

Természetesen nem a TIOBE index az egyetlen próbálkozás a programozási nyelvek valamilyen szempont szerinti rangsorának felállítására. Számos más megközelítés létezik, melyekből egy, a Most Popular Programming Language című video - Data Is Beautiful gondozásában - már korábban itt, az infojegyzet.hu Legek a neten oldalán is említésre került. Izgalmas tapasztalat a TIOBE index történelmi adatait összevetni a videoban nyomon követhető rangsor változásával.

Melyik programozási nyelvet érdemes tanulni?

Erre a kérdésre adhat útmutatót a Nyelvek kavalkádja című oldal.


előző oldal random oldal következő oldal


2024-06-24 03:39:03 Admin Köszönöm, ha Ön lesz az első, aki megírja ide véleményét, észrevételét, kérdését ezzel a lappal kapcsolatban.
Új hozzászólás:
E-mail cím:


Erre a címre küldjük ki a hozzászólás jóvá- hagyásához szükséges linket. Az e-mail címet sehol nem tesszük közzé.

Név:


Ez a név fog megjelenni az Ön hozzászólásai mellett.

Mennyi tizenhét + nyolc?
Számjegyekkel írja be!Ez a robotok beírása elleni védelem miatt szükséges ellenőrzés.


© infojegyzet.hu, 2021. október