268 Kezdőlap - Felhasználói profiloldal
ujdomainek.hu

Admin

profilja

Admin

Kovács László BálintKovács László Bálint informatika tanár, pedagógiai értékelési szakértő, webfejlesztő, az infojegyzet.hu létrehozója és írója. Pályáját a (jelenlegi nevén) Weiss Manfréd Technikumban kezdte - azóta is ott tanít, főként a szakképzésben, szoftverfejlesztőket.

Bő két évtizedes tanítási élményei alapján próbál e weboldal keretében közzétenni használható oktatási segédleteket, példákat és feladatokat tanulók és kollégák számára.

Fontos hitvallásának tartja, hogy az informatika nem önmagában álló tudomány, hanem más egyéb ismeretek elsajátításához nyújt lehetőséget, illetve napi feladatok megoldásának megkönnyítését kell, hogy szolgálja. Ennek megfelelően az oldalon található feladatok igyekeznek nem öncélúak lenni, hanem sokkal inkább valós problémák megoldására ösztönöznek, valamint egyéb tantárgyi tudástartalom kiegészítésének lehetőségét kínálják.

A példák és feladatok értelemszerűen nemcsak iskolai környezetben használhatóak, hanem teret engednek az önálló tanulásnak, az önfejlesztésnek is. Ugyanakkor a szerző minden visszajelzést, kérdést, kritikát köszönettel vesz, hiszen ezen visszajelzések jelenthetik az oldal színvonalának megtartását, emelését.

A felhasználó eddigi hozzászólásai:

2020-08-23 16:19 /vizsgafeladatok/ Szia Roby!
Bár az érettségin valóban van központi szoftverlista is, meg adott programnyelvek is - ezzel szemben az OKJ vizsgán ilyen nem létezik: minden ilyesmi a vizsgaszervező intézmény hatáskörébe tartozik.
2020-08-07 09:14 /webszerkesztes/html/motyoka/ Kedves Anikó!

Ennek a feladatnak nincs feltöltve megoldása.

Az infojegyzet.hu koncepciója az, hogy gyakorló feladatokat biztosítson a tanulni vágyók számára. Mivel ezek nem valamiféle matek-példák, ahol kérdés lehet, hogy sikerült-e kihozni a helyes végeredményt, hanem több módszerrel is elérhető a kívánt látvány, így nem is létezik egyetlen helyes megoldás.

Ennél a feladatnál is (mint minden más feladatnál) a tanulást maga a küzdés, a keresés, a kísérletezés jelenti. Nem érdemes ezt kispórolni.
Ettől függetlenül természetesen vannak irányadó mintapéldák az oldalon, ami felhasználható a megoldás során. Jelen feladat esetén például az alábbiak:

http://infojegyzet.hu/webszerkesztes/html/matraihaz/
http://infojegyzet.hu/webszerkesztes/html/tavak/

Jó munkát, sok új tapasztalatot kívánok :)
2020-06-15 15:17 /vizsgafeladatok/ 12012-16 Webfejlesztés I. modul témaköre ún. írásbeli vizsga formájában is, és gyakorlati vizsga formájában is számonkérésre kerül. Az írásbeli központi, a gyakorlati feladatokat pedig az egyes intézmények hatásköre összeállítani. A fent található Webszerkesztési feladatok a korábbi központi írásbelik vizsgafeladatai.
2020-06-09 14:17 /vizsgafeladatok/ Szia Jani!
Határozottan nem: minden vizsgaidőpontra új feladatok készülnek.
2020-05-26 07:34 /vizsgafeladatok/ Kedves balatonboglári tanuló,

köszönöm a visszajelzést, és örülök, ha hasznosnak találta az itteni tartalmakat.

Sok sikert a mai vizsgához :)
2020-01-15 16:07 /webszerkesztes/mysql/tagdij/ Kedves Jeroxy,

én pedig köszönöm a visszajelzést, és gratulálok!
2019-09-26 18:44 /vizsgafeladatok/okj-html/szoftverfejleszto-telekocsi/ Megnéztem: valóban jogosnak tűnik a felvetés. Viszont sajnos tényleg üres stílus-fájl tartozik a feladathoz - így érkezett a suliból, ahonnan küldték a vizsgafeladatot. Ha valakinek van kedve esetleg gyártani egy korrekt stílusfájlt, lecserélem rá a mostanit.
2019-07-31 13:04 /vizsgafeladatok/okj-programozas/rendszeruzemelteto-hianyzasok/ Ez valóban meggyőző: tényleg nincsenek összhangban a forrásfájl adatai, és a megoldásban közölt eredmények. Hogy hol keletkezett a hiba, azt nem tudom megmondani, de van. Ezek szerint kellő óvatossággal szükséges tekinteni a megoldás eredményeire! Eltérés esetén is jó lehet az elkészített programkód.
Ennek ellenőrzésére az az ötletem, hogy nyissuk meg a forrás .csv fájlt Excelben, és állítsuk elő ott (is) az eredményeket. Így kontrollálhatóvá válik a munkánk helyessége.
2019-07-31 06:12 /vizsgafeladatok/okj-programozas/rendszeruzemelteto-hianyzasok/ Kedves Bxr Bcaoo!

A feladathoz a vizsga alkalmával - tudomásom szerint - ez volt az eredeti forrásfájl. Ennek ellenére előfordulhat, hogy a PDF állományban a feladat kitűzője nem a forrásfájlnak megfelelő eredményeket tett közé, bár nem szokott ilyen hiba előfordulni.

Ha megmondja, hogy konkrétan hányadik feladatnál tapasztalt eltérést, egyértelműbb választ tudok írni.
2019-05-13 17:27 /vizsgafeladatok/okj-programozas/szoftverfejleszto-minta/ gbbon, ez lehetséges - de a feladatok már elvégezhetőek velük ;)
2019-05-13 09:02 /vizsgafeladatok/ Kedves Zsófi,

tettem fel új webes feladatokat Rendelések és Telekocsi címen.
2019-05-10 20:11 /oldalterkep/ Kedves slakti!

A gyakorlati feladatokat minden esetben a képző intézmény állítja össze, vagyis azok nem központilag kiadottak. Ennek következtében igazából mondhatni :ahány ház, annyi szokás. De azért általában irányadó, hogy minden intézmény olyasmit próbál számon kérni, amit tanított. Éppen ezért azt gondolom, részletekért valóban mindenkinek a saját iskolájában, saját tanáraitól lehet érdemes érdeklődni.

2019-05-05 15:32 /vizsgafeladatok/okj-programozas/szoftverfejleszto-telekocsi/ Kedves András,

őszintén szólva bármi előfordulhat, de a kitűzött vizsgafeladatokat jellemzően elég sokan ellenőrzik: kicsi a valószínűsége, hogy hiba lenne a mintában.
Ha konkrétan megírja, melyik feladatra és milyen eltérésre gondol, úgy könnyebb egzaktul válaszolni a kérdésére ;)
2019-04-13 10:11 /vizsgafeladatok/okj-programozas/szoftverfejleszto-minta/ Korábbi kiírásom eredményeként kaptam a feladathoz forrásfájlokat, így mostantól azok is elérhetőek, használhatóak.

Nagyon szépen köszönöm a fájlokat Krisztiánnak!
2019-04-05 18:44 /vizsgafeladatok/okj-mysql/szoftverfejleszto-181002/ Kedves slakti!

Pontosan nem tudom, milyen hibaüzenetet ad Önnek a felület, így csak látatlanban tippelek: az az ötletem, ne importálással próbálja a phpMyAdminba bevinni a forrásfájlok tartalmát, hanem inkább vágólapon keresztül az SQL fül által adott szövegdobozba illessze be a források utasításait, és onnan futtassa őket.
A vizsgán valóban nem elvárás a forrásfájlok javítgatása, azoknak jónak kell lenniük.
2019-03-27 15:12 /vizsgafeladatok/ Tisztelt Nagy Zsolt,

az infojegyzet.hu/tamop/ oldal egy már meglehetősen régi, nem gondozott tartalom. De ettől függetlenül is: azokhoz a feladatokhoz már anno sem tartozott adatbázis. Valójában ott az volt a kihívás, hogy a táblaszerkezet ismeretében írjunk SQL lekérdezéseket a kérdésekhez. Tény: így érdemben kipróbálni nem lehet(ett) a megvalósításokat :(
Éppen ezért, ha szabad, gyakorlásképpen sokkal inkább javasolnám a
http://infojegyzet.hu/webszerkesztes/mysql/
oldal feladatait megtekinteni.
2019-03-24 13:40 /vizsgafeladatok/okj-programozas/szoftverfejleszto-minta/ Hello Vajk!

Valószíbnűleg nem vagy béna :) Sajnos az NSZFH, mint a feladat kiírója nem tett közzé forrásfájlt a feladathoz, ezért nincs az oldalon sem kint jelenleg. A probléma megoldását az jelentheti, ha valaki legyárt hozzá mások számára is használható forrásfájlokat, és eljuttatja hozzám. Ha érkezik ilyen, örömmel megosztom.
2019-02-24 17:46 /webszerkesztes/html/urlapok/ Megfontolandó gondolat, burcsi, köszönöm az ötletet.
2019-02-02 22:06 /erettsegi/kozismereti-informatika/ Kedves Ádám,

oldalunk ezen részének célkitűzése az érettségi vizsgafeladatok jellegének bemutatása, illetve a gyakorlás lehetőségének biztosítása. Elsősorban ezért nem szeretnénk megoldásokat mellékelni a feladatokhoz.
2019-01-24 13:55 /vizsgafeladatok/ Tisztelt Kiss Zoltán!

Sajnos az NSZFH, mint a feladat kiírója nem tett közzé forrásfájlt a feladathoz, ezért nincs az oldalon sem kint jelenleg. A probléma megoldását az jelentheti, ha valaki legyárt hozzá mások számára is használható forrásfájlokat, és eljuttatja hozzám. Ha érkezik ilyen, örömmel megosztom.
2019-01-12 16:18 /vizsgafeladatok/ Kedves Egy tanuló,

a vizsgafeladatok megoldásai valóban nincsenek fenn az oldalon. Ennek fő oka, hogy oldalunk célkitűzése a vizsgafeladatok jellegének bemutatása, illetve a gyakorlás lehetőségének biztosítása.
2018-11-19 13:44 /webszerkesztes/javascript/faktorialis/ Kedves Balázs,
Kedves Áron,

e feladat a A 2 hatványai című feladat mintájára oldható meg, aminek a megoldása elérhető az oldalon.

Ha minden feladatnak fent lenne a megoldása is, akkor mi lenne a gyakorló feladat? :)
2018-11-15 19:03 /vizsgafeladatok/ Kedves Katalin,

köszönöm a felajánlásodat, és hogy el is küldted a feladatokat, illetve a kapcsolódó forrásfájlokat. Mostantól ez is egy újabb gyakorlási/gyakoroltatási lehetőség mindannyiunk számára.

Köszönöm még egyszer :)
2018-11-13 09:31 /vizsgafeladatok/ Kedves bminfotanar!

Köszönöm a visszajelzést.

A hálózatokhoz kapcsolódó tárgyak kevéssé esnek ugyan az infojegyzet.hu oldal jelenlegi profiljába - de ez igazából kizárólag kapacitás kérdése. Nem merem ígérni egyhamar, de azért észben tartom a dolgot...
2018-03-16 14:40 /webszerkesztes/javascript/fold/ A föld képe egy animált gif: nem program forgatja, hanem ilyen a kép. Ebből adódóan persze a sebességét sem a javascript program határozza meg.
2018-03-16 08:27 /vizsgafeladatok/okj-programozas/szoftverfejleszto-mintafeladat/ Sajnos azokat nem tette közzé a vizsgafeladat kibocsátója :(
2018-01-21 18:35 /webszerkesztes/mysql/erettsegi/sql_2017okt/ Mivel ezek a példák korábbi érettségi feladatok voltak, így ezeknek a megoldása (pontosabban javítókulcsa) megtalálható az oktatas.hu weboldalon.

https://www.oktatas.hu/kozneveles/erettsegi/feladatsorok_vizsgatargyankent
2017-11-29 14:47 /webszerkesztes/mysql/orszagok/ Kedves Monique,

ez az oldal alapvetően az önálló tanuláshoz kíván segítséget nyújtani - ám az üzemeltetők részéről nem vállalható terhet jelentene a távoktatás jellegű konzultáció biztosítása.
Kérdezni természetesen lehet, de ha e fórumon konkrét lekérdezést találna egy-egy kérdés megválaszolására, akkor az elvenné a lehetőséget mások önálló tanulásától.
Ennek ellenére a megoldások végeredményét, mint megjelenő adatokat már most is több helyen megtalálja a kérdések mellett található M betűre kattintva. Ezen M betűk számát igény szerint folyamatosan bővítjük.


Közvetlen e-mail a felhasználónak:

Az Ön e-mail címe:


Erre a címre küldjük ki Önnek az üzenet tényleges elküldéséhez szükséges linket. Az Ön e-mail címét a címzett felhasználó nem fogja látni.

Az Ön felhasználóneve:


Ez a név fog megjelenni az e-mailben az Ön neveként. Ha más nevet ad meg, mint amit korábban használt esetleges hozzá-szólásaiban, akkor az a név is módosításra kerül az itt megadott névre!


© infojegyzet.hu, 2020. szeptember