Eszköztár
17 Kezdőlap - Internet - Magyar oldalak
ujdomainek.hu

Magyar oldalak

Magyar pénzek

Jegyzet

Az látható a Internetes világcégek című oldal adataiból, hogy egy-egy nagyobb weboldallal elképzelhetetlenül sok pénzt lehet keresni. De vajon mi a helyzet e téren Magyarországon? Vajon mennyi jövedelmet tud termelni egy magyar online vállalkozás? Ebbe pillanthatunk bele az alábbiakon keresztül.
Módszertan
  • Választunk néhány .hu alatt működő online vállalkozást, melyekről úgy gondoljuk, hogy érdekes, hasznos és jövedelmező lehet.
  • Megnézzük az oldal impresszumában, adatkezelési nyilatkozatában, vagy az általános szerződési feltételekben, hogy mely cég az oldal üzemeltetője. Ha a cégnév kétséget kizáróan rímel a weboldal domain nevére - mint látni fogjuk, ez gyakran van így -, akkor tudhatjuk, hogy az adott céget valószínűleg kizárólag a vizsgált weboldalhoz (esetleg kapcsolódó mobil applikációhoz) hozták létre a tulajdonosok.
  • Kihasználjuk, hogy Magyarországon a cégadatok nyilvánosak: egy cégnek nemcsak a székhelye, vagy pl. a tulajdonosok, illetve alkalmazottak száma publikus adat, hanem az is, hogy a korábbi pénzügyi év(ek)ben mennyi nettó árbevételt sikerült elérniük. Adatforrásként a ceginformacio.hu oldal 2018. évi számaival dolgozunk.
  • A nettó árbevétel összegéből levonunk egy valószínűleg felülbecsült bérköltséget: alkalmazottanként (és vezetőnként) havonta 1 millió forintot (ne felejtsük: egyrészt a munkáltató bérköltsége a fizetendő adók és járulékok miatt magasabb, mint a munkavállaló bruttó fizetése, másrészt a béren kívüli juttatások is csökkentik a cég nettó árbevételét). Más költséggel viszont nem számolunk.
  • Az előző pontban kiszámolt összeget elosztjuk a cég tulajdonosainak számával, majd még 12-vel is. Az így kapott összeg tehát a vizsgált weboldal által hozott havi jövedelmet eredményezi egy-egy tulajdonos számára.
Elsőként vizsgáljunk meg egy igazi, klasszikus hobbioldalt. A tulajdonos valószínűleg nagyon szeret motorozni, mert weboldalát, pontosabban weboldalait e köré építette: van használt motor és -alkatrész hirdető oldala, motoros közösségi oldala, és online magazinja motorosoknak.
Ilyen weboldalak birtoklásának értelemszerűen az anyagi hasznon túl óriási kapcsolatépítő ereje is van - már önmagában ezért is megéri üzemeltetni őket.
motoapro.hu
motoglobe.eu
onroad.hu
cég MOTOGLOBE.HU KFT.
árbevétel 8,8M Ft
költség az egyik tulajdonos az alkalmazott
eredmény 8,8M Ft / 12 hó / 5 tulajdonos
egy tulajdonos
havi jövedelme
146 ezer Ft / hó
Igazi online vállalkozások keresésekor szinte kötelező megemlíteni a társkereső oldalakat. Ugyanis általában egy jól használható és bejáratott társkereső egy normális fizetésnek megfelelő összeget tud hozni tulajdonosainak. Erre láthatunk két példát lovebox.hu és a paratlan.hu oldalak esetén.
E területen a legnagyobb kihívást jellemzően az jelenti, hogy szembe kell nézni a nagyokkal: az olyan - többnyire külföldi háttérrel működő - piaci médiaszereplőkkel, akik a piac nagy részét uralják. Ám ha valaki ilyen területen akar pénzt keresni, ettől nem szabad megijedni.
lovebox.hu
cég LB NETWORK KFT.
árbevétel 25M Ft
költség nincsenek alkalmazottak
eredmény 25M Ft / 12 hó / 3 tulajdonos
egy tulajdonos
havi jövedelme
690 ezer Ft / hó
paratlan.hu
cég PARATLAN.HU KFT.
árbevétel 9,8M Ft
költség egyszemélyes vállalkozás
eredmény 9,8M Ft / 12 hó / 1 tulajdonos
egy tulajdonos
havi jövedelme
817 ezer Ft / hó
Az időjárás-jelentés mindig kifizetődő feladat, hiszen jószerével minden nap mindannyian kíváncsiak vagyunk rá, ez pedig nagy látogatottságot jelent. A nagy látogatottság pedig reklámfelületet, a reklámfelület pedig pénzt. Egészen komoly pénzt.
idokep.hu
cég IDŐKÉP KFT.
árbevétel 500M Ft
költség 11+1 fő x 1M x 12 hó = 144M Ft
eredmény 356M Ft / 12 hó / 5 tulajdonos
egy tulajdonos
havi jövedelme
6 millió Ft / hó
Hasonló a helyzet a céges adatokkal: ha annyian nem is nézik rendszeresen, mint az időjárás-jelentést, amikor szükség van némi cégadatra, az többnyire a pénzről szól. Ahol pedig pénzről beszélnek, ott keresni is lehet. Nézzük meg hát, mennyit hozhat vajon a konyhára a jelen helyzetben számunka is céges adatokat elérhetővé tevő Céginformáció.hu Kft.
ceginformacio.hu
cég CÉGINFORMÁCIÓ.HU KFT.
árbevétel 290M Ft
költség 12+2 fő x 1M x 12 hó = 168M Ft
eredmény 274M Ft / 12 hó / 1 tulajdonos
egy tulajdonos
havi jövedelme
10 millió Ft / hó
Vajon mi lehet az, amire kivétel nélkül, szinte minden nap költünk? Igen, az evés. Ha pedig erre minden nap költünk, akkor ebben üzlet és pénz van. Erre a piacra mozdult rá a netpincer.hu, illetve tulajdonosa, a Delivery Hero Hungary Kft., mely vállalkozásnak a hátterét ugyan egy multinacionális cég, a német székhelyű Delivery Hero GmbH adja.
netpincer.hu
cég DELIVERY HERO HUNGARY KFT.
árbevétel 2011M Ft
költség 119+3 fő x 1M x 12 hó = 1464M Ft
eredmény 547M Ft / 12 hó / 2 tulajdonos
egy tulajdonos
havi jövedelme
22 millió Ft / hó
A folytatás pedig már igazán a hazai legnagyobb online vállalkozásokról szól. Autó. Ingatlan. Munka. Életünkben általában ezek jelentik a legnagyobb pénzmozgást, jellemzően ebben a nagyság szerinti sorrendben. Nem meglepő módon az online vállalkozások tekintetében is.
hasznaltauto.hu
cég HASZNÁLTAUTÓ KFT.
árbevétel 1238M Ft
költség 34+1 fő x 1M x 12 hó = 420M Ft
eredmény 818M Ft / 12 hó / 1 tulajdonos
egy tulajdonos
havi jövedelme
34 millió Ft / hó
ingatlan.com
cég INGATLAN.COM ZRT.
árbevétel 2839M Ft
költség 121+7 fő x 1M x 12 hó = 1536M Ft
eredmény 1303M Ft / 12 hó / 1 tulajdonos
egy tulajdonos
havi jövedelme
108 millió Ft / hó
proffession.hu
cég PROFESSION.HU KFT.
árbevétel 8340M Ft
költség 153+6 fő x 1M x 12 hó = 1908M Ft
eredmény 6432M Ft / 12 hó / 2 tulajdonos
egy tulajdonos
havi jövedelme
268 millió Ft / hó

Mi lehet mindebből a tanulság?

1.  Az internet magyar szegmensében is van lehetőség online jövedelmek megteremtésére.

2.  Minél több pénzt akarunk keresni a neten, annál több pénzt - vagy érzelmet, de leginkább mindkettőt - mozgató üzletágat érdemes választani.

3.  Kifizetődő energiabefektetés a webszerkesztés, webprogramozás megtanulása.

Feladat

Gondolja vég, Ön milyen online vállalkozást, vagy vállalkozásokat ismer. Keresse meg weboldalukon az üzemeltető céget. Ha ez a cég - neve alapján - valóban csak az adott honlapnak köszönheti bevételét, keressen rá, mennyi volt a cég éves bevétele a legutóbbi közzététel szerint. A fentiek mintájára számolja ki, mennyit hozhatott ez egy-egy tulajdonosnak.

Ha úgy érzi, hogy az eredmény alapján a weboldal akár e jegyzetben is helyet kaphatna, írja meg alább javaslatként új hozzászólásban.
előző oldal random oldal következő oldal


2024-06-24 03:07:05 Admin Köszönöm, ha Ön lesz az első, aki megírja ide véleményét, észrevételét, kérdését ezzel a lappal kapcsolatban.
Új hozzászólás:
E-mail cím:


Erre a címre küldjük ki a hozzászólás jóvá- hagyásához szükséges linket. Az e-mail címet sehol nem tesszük közzé.

Név:


Ez a név fog megjelenni az Ön hozzászólásai mellett.

Mennyi tizenegy + kilenc?
Számjegyekkel írja be!Ez a robotok beírása elleni védelem miatt szükséges ellenőrzés.


© infojegyzet.hu, 2020. január